Rusi uz "braću" Srbe, zbog Gotovine i Markača "opleli" po haškom sudu: "Nemaran je i neučinkovit, pravda nije zadovoljena!"

Foto: Boris Kovačev/Cropix

RUSI su jučer na haški sud (ICTY) sasuli val kritika zbog oslobađajućih presuda za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača te bivšeg kosovskog premijera Ramusha Haradinaja i još dvojice zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova. Haški sud su Rusi, poznati po svojoj povezanosti sa Srbima, ocijenili "nemarnim i neučinkovitim".

Članice Vijeća sigurnosti UN-a podijeljene oko presude Gotovini i Markaču

Vodeće članice Vijeća sigurnosti UN-a podijeljene su oko nedavnih oslobađajućih presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču te bivšem kosovskom premijeru Ramushu Haradinaju. Nakon višesatne rasprave o radu Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, SAD, Njemačka i Britanija pozvale su na poštivanje presuda i dale potporu sudu.

Rusija ih je nazvala nepravednima, a Kina naglasila da ICTY mora biti nepristran i neovisan u radu kako bi se osigurala pravda. Ruski predstavnik Vitalij Čurkin poručio je da obje presude diskreditiraju ideju međunarodne pravde i ostavljaju pitanje tko je kriv za zločine.

"Posljednje presude diskreditiraju ideju postojanja međunarodne pravde"


Ruski izaslanik pri UN-u Vitalij Čurkin je, kako prenosi Reuters, na sastanku UN-ovog Vijeća sigurnosti jasno dao do znanja da po ovom pitanju srpska strana ima veliku podršku Rusije te poručio: "Nedavne presude ICTY-a nas duboko zabrinjavaju! U svom radu sud ne pokazuje ni pravednost, ni učinkovitost. Iznenađeni smo kako je lagodno, čak i nemarno, Žalbeno vijeće odbacilo prvostupanjske presude protiv Gotovina i Markača. Pravda nije zadovoljena!".

"Posljednje presude diskreditiraju ideju postojanja međunarodne pravde", dodao je Čurkin te se požalio i na sporost haškog suda. Najavio je kako će Rusija "stegnuti remen" kad je u pitanju financiranje suda te kako će svoju spremnost za odobravanje budućih proračuna usko vezati uz jasne rokove u kojima će se rad suda okončati.

I dok Srbi i Rusi ne prestaju sipati gnjev, njemački izaslanik Peter Wittig je pozvao na "hlađenje glava" te poručio kako ICTY "održava visoke standarde pravednosti i poštenja".

Pročitajte više