Rusi žele spojiti Hrvatsku na Južni tok

Foto: EPA / FAH

RUSKI plinovod Južni tok ipak bi mogao imati krak prema Hrvatskoj. Otkriveno je to nakon što je ruska naftna kompanija Gazprom potpisala ugovor o izgradnji Južnog toga sa Srbijom, prenosi agencija Tanjug.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić zadnjih je dana boravio u Moskvi, na sastancima s Dmitrijem Medvjedevom i Vladimirom Putinom. Šef Gazproma Aleksej Miler nakon održanih sastanaka izvijestio je da je između Moskve i Beograda potpisan ugovor o izgradnji linijskog dijela plinovoda i kompresorske jedinice po principu "ključ u ruke".

Posao izgradnje u Srbiji obavit će Centrogas, firma koja posluje u sastavu Gazproma. Ugovorom je predviđeno i da će u realizaciju određenih poslova biti uključene kooperantske srpske kompanije.

Također, iz Kremlja očekuju da će Srbija postati regionalni energetski čvor u realizaciji projekta Južni tok, javlja ruska agencija Itar Tass. Kako je navedeno u materijalima koji su pripremljeni za sastanak Vučića i Putina, s teritorija Srbije planirana su dva kraka plinovoda - u Republiku Srpsku i Hrvatsku. Moguće je i odvajanje kraka za Makedoniju.

"Rukovodstvo Srbije je podržalo tu ideju, u nastojanju da zemlju da status regionalnog energetskog čvora", navedeno je u materijalima.

Pročitajte više