Rusija 14. studenog od Francuske preuzima nosač helikoptera Mistral

Foto: Index

RUSIJA je primila poziv da sredinom idućeg mjeseca od Francuske preuzme prvi od dva Mistrala, nosača helikoptera, objavila je ruska agencija RIA riječi zamjenika premijera Dmitrija Rogozina.


RIA je prenijela i tvrdnju da će drugi brod taj dan biti na vodi u brodogradilištu, iako je u utorak francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian rekao da će službeni Pariz čekati do idućeg mjeseca i tek će tada odlučiti o isporuci prvoga od dvaju brodova.

"Sve ide prema planu kad je u pitanju tehničko izvršavanje ugovornih obveza, a toga se držimo", rekao je Rogozin. "U vezi s političkim odlukama, pretpostavljamo da će Francuska htjeti zaštititi ugled pouzdana partnera, i u vojnom i u tehničkom području", dodao je.

Francuska je pod pritiskom zapadnih partnera da odustane od svih isporuka zbog ukrajinske krize. Dužnosnici iz ureda predsjednika, te iz ministarstava obrane i vanjskih poslova za Reuters su rekli kako u ovome trenutku još nije donesena odluka o datumu isporuke.

Moskva je najavila da će tražiti odštetu bude li isporuka odgođena ili otkazana.

Rusiji bi nabavka Mistrala omogućila pristup naprednoj tehnologiji, a nekim francuskim saveznicima iz NATO-a čini se da Pariz time vojno jača Moskvu.

Pročitajte više