Rusija: Iz najveće nuklearne centrale u Europi curi radioaktivnost; Ukrajina: Nije istina

Foto: Shutterstock

UKRAJINSKE su vlasti u utorak odbacile informacije ruskih medija da je u nuklearnoj centrali Zaporižja, najvećoj u Europi, došlo do curenja radioaktivnosti.

Ruska novinska agencija bliska Kremlju Life News objavila je dokumente za koje tvrdi da ih je dobila od ukrajinskog ministarstva za krizna stanja i koji pokazuju da je pukotina u centrali dovela do porasta radioaktivnosti u protekla dva dana 16 puta veće od dopuštene.

Tri dužnosnika iz ukrajinskog ministarstva za krizna stanja, ministarstva energetike i nuklearne centrale Zaporižžje izjavili su za Reuters da pukotina ne postoji.

Sve funkcionira normalno

Centrala radi normalno, nije bilo nikakvih incidenata", izjavio je dužnosnik ministarstva energetike.

Dužnosnici nisu mogli reći jesu li dokumenti što ih je objavio Life News autentični, a njihovu autentičnost nije mogao utvrditi ni Reuters.

Odnosi Rusije i Ukrajine nalaze se u jednoj od najgorih razdoblja nakon što je Rusija anektirala ukrajinski poluotok Krim i, prema zapadnim informacijama, poslala vojne snage u istočnu Ukrajinu kao pomoć pobunjenicima protiv vlade u Kijevu.

Ukrajina: Nema opasnosti za zdravlje

Kad je riječ o nuklearnim pitanjima, Rusija i Ukrajina ne slažu se glede opskrbe nuklearnim gorivom nakon što je Ukrajina najavila da želi umjesto ruskog goriva nabavljati gorivo od američke tvrtke Westinghouse. Moskva je poručila da bi to moglo ugroziti sigurnost Ukrajine i čitave Europe.

Ukrajinske su vlasti ovoga mjeseca izvijestile o incidentu u centrali, ali su dodale kako ne postoji opasnost za zdravlje i okoliš.

Eksplozija i požar u ukrajinskoj atomskoj centrali Černobil 1986., što je najveća nuklearna nesreća na svijetu, prouzročeni su ljudskom greškom, a serija eksplozija prouzročila je širenje radioaktivnosti po dijelu Europe.

Pročitajte više