Rusija jača vojnu moć na Krimu, Kalinjingradu i Arktiku

Screenshot: YouTube

ZAPOVJEDNIK združenog stožera ruske vojske najavio je u utorak da će ove godine jačati vojne sposobnosti na Krimu, Arktiku te u području Kalinjingrada, najzapadnijeg dijela ruskog teritorija koji graniči sa zemljama članicama NATO-a.

General Valerij Gerasimov tom bi najavom mogao dodatno uznemiriti Zapad koji jačanje ruske vojne moći zabrinuto prati od izbijanja krize u Ukrajini 2014.

Godine 2015. ministarstvo obrane usredotočit će se na jačanje borbenih sposobnosti, rekao je Gerasimov.

"Posebnu pozornost pridat će postrojbama na Krimu, Kalinjingradu i Arktiku", prenose ruske agencije.

Ta je najava nastavak nove vojne doktrine koju je u prosincu potpisao predsjednik Vladimir Putin.

Nova doktrina ističe potrebu zaštite ruskih interesa na Arktiku, a širenje područja Sjevernoatlantskog saveza naziva vanjskom opasnošću.

Zapad je zabrinut bilo kakvim jačanjem ruske nazočnosti na granicama NATO-a jer je Kalinjingrad enklava uz Poljsku i Latviju, članice NATO-a.

Arktik je područje bogato izvorima energenata i za taj se prostor natječe više zemalja.

"Militarizacija Krima"

Rusija je rasporedila 14 borbenih zrakoplova na Krimu u studenome, a planira ih stacionirati 30 čime jasno poručuje da kani jačati prisutnost na ukrajinskom poluotoku koji je anektirala u ožujku.

Vrhovni vojni zapovjednik NATO-a general Philip Breedlove upozorio je svojedobno da ruska "militarizacija" Krima vodi prema kontroli Crnog mora.


Breedlove je najavio u utorak da bi NATO mogao promijeniti svoj program vojnih vježbi na Baltiku s obzirom na ruske aktivnosti.

Prva promjena ne bi bilo povećanje broja vojnika već njihovo pregrupiranje "kako bismo bolje pripremili naše snage i omogućili zemljama da rade zajedno kao snaga NATO-a", rekao je Breedlove u Szczecinu.

NATO je pojačao vojnu nazočnost u istočnoj Europi jer tvrdi da ima dokaza da Rusija nadzire i naoružava proruske pobunjenike na istoku Ukrajine protiv vlade u Kijevu. Putin tvrdi da Rusija ne prijeti nikome i niječe upletanje u taj sukob.

Pročitajte više