Rusija "poštuje", ali ne i "priznaje" rezultate separatističkih izbora u Ukrajini

Foto: Hina

RUSIJA je priopćila da "poštuje volju naroda u jugoistočnoj Ukrajini" izraženu u nedjelju na izborima koje su organizirali proruski pobunjenici u odmetnutim regijama Donecku i Luhansku, objavila je agencija Interfax prenoseći priopćenje ruskog ministarstva vanjskih poslova.

"Izabrani predstavnici dobili su mandat da riješe praktična pitanja glede obnove normalnog života u tim regijama", navodi se u priopćenju ministarstva.

"Farsa pod prijetnjom tenkova i strojnica"

Službeni Kijev te je izbore ocijenio "farsom pod prijetnjom tenkova i strojnica", a prozapadni predsjednik Petro Porošenko je rekao da se nada da Rusija "neće priznati te takozvane izbore jer su oni jasno kršenje sporazuma iz Minska od 5. rujna koji je potpisao i ruski predstavnik", govoreći o mirovnom sporazumu koji su potpisali predstavnici Ukrajine, proruskih pobunjenika, Rusije i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

Rusko ministarstvo u svom je priopćenju međutim naglasilo da je "iznimno važno poduzeti aktivne korake kako bi se uspostavio održivi dijalog između središnjih ukrajinskih vlasti i predstavnika Donbasa u skladu sa sporazumom iz Minska".


Ranije ovog tjedna ruski je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao da će Moskva priznati izbore, a kako se čini, u priopćenju ruskog ministarstva ne ide se tako daleko pa se rezultati izbora "poštuju", a ne i "priznaju", prenosi agencija Reuters.

Merkel odbacila nelegalno glasanje

Njemačka kancelarka Angela Merkel u petak je u telefonskom razgovoru poručila ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da su separatistički izbori nelegalni i da ih Europa neće priznati.

Sličnu je poruku u nedjelju navečer uputila i nova šefica diplomacije Europske unije Federica Mogherini.

"Današnje 'predsjedničke i parlamentarne izbore' u 'narodnim republikama' Doneck i Luhansk smatram novom preprekom na putu prema miru u Ukrajini. Glasovanje je nelegalno i nelegitimno i Europska unija ga neće priznati", rekla je Mogherini u izjavi objavljenoj u Bruxellesu.

Izbori "ozbiljno ugrožavaju sporazum iz Minska"


Pobunjeničke vlasti na istoku Ukrajine objavile su na temelju izlaznih anketa da je samoproglašeni premijer "narodne republike" Doneck Aleksandar Zaharčenko u nedjelju izabran za "predsjednika" te da je u Luhansku također pobjedu odnio separatistički vođa, bivši vojnik Igor Plotnicki, prenosi AFP.


U Donecku je bilo teško odrediti stopu sudjelovanja na izborima budući da ni jedna međunarodna organizacija nije poslala promatrače na te izbore.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon je ocijenio da će ti izbori "ozbiljno ugroziti sporazum iz Minska".

Na terenu primirje je sve ugroženije, uz nastavak sukoba u nekoliko zona u kojima je u posljednjih deset dana poginulo više od 300 ljudi, prema podacima UN-a.

Izabrani separatistički čelnici

Aleksander Zaharčenko osvojio je 78,93 posto glasova u Donecku, dok je Igor Plotnicki dobio 63,8 posto glasova u susjednom Luhansku, javlja ruska novinska agencija Interfax prenoseći izjave šefova lokalnih izbornih povjerenstava.

Separatisti su proglasili neovisnost od Ukrajine u proljeće, a njihovi su čelnici rekli da bi se u kasnijoj fazi željeli pridružiti Rusiji.

Glasnogovornik njemačke vlade izjavio je kako je "neshvatljivo" da Rusija poštuje, pa čak i priznaje rezultate izbora te ocijenio da razvoj događaja na istoku Ukrajine ne ide u prilog ukidanju zapadnih sankcija Rusiji.

Ako se stanje pogorša, možda će biti potrebne nove sankcije, izjavio je Steffen Seibert.

Berlin pozvao Moskvu na poštivanje jedinstva Ukrajine


Njemačka vlada je u ponedjeljak pozvala ruske vlasti na poštivanje jedinstva Ukrajine, ne isključivši nove europske sankcije Moskvi, nakon izbora koje su organizirali proruski pobunjenici na istoku zemlje.

"Ti takozvani izbori su se odvijali bez poštivanja ukrajinskog zakona i ustava Ukrajine. Oni ne mogu imati nikakvu pravosudnu vrijednost. Oni pogoršavaju krizu u zemlji", rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert na redovnoj konferenciji za novinare.

On je ponovo pozvao Rusiju da poduzme sve za uspostavu trenutačnog prekida vatre na istoku Ukrajine.

Na pitanje o novom sankcijama Europske unije Moskvi, Seibert je rekao da će "vlada i dalje proučavati stanje te da će s europskim partnerima procijeniti što bi to trebalo značiti u pogledu sankcija".

On je naglasio da posljednji događaji u Ukrajini za sada isključuju ranije ukidanje već donesenih sankcija.

Šef njemačke diplomacije je ocijenio da ti takozvani izbori, koje je Europska unija ocijenila nelegalnima, štete mirovnim sporazumima iz Minska zaključenim 5. rujna između Kijeva i pobunjenika, uz podršku međunarodne zajednice i Moskve. Frank-Walter Steinmeier je tako ponovio izjave Federice Mogherini, visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku EU koja je u nedjelju navečer isključila mogućnost priznanja izbora, koje su organizirali proruski pobunjenici u regijama koje kontroliraju.

Moskva je objavila da će poštivati rezultate izbora. Rusija drži, za razliku od Zapadnjaka, da ti izbori predstavljaju jednu od važnih točaka sporazuma iz Minska.

EU je ocijenila da je ta inicijativa nova prepreka krhkom mirovnom procesu, nakon sukoba koji traje duže od šest mjeseci u kojem je poginulo više od 4.000 ljudi, a vlasti Kijeva su ih nazvali farsom.

 

Pročitajte više