Rusija simulirala napad na gusto naseljena područja u Danskoj

Screenshot: YouTube

DANSKA protuobavještajna agencija za obranu (DDIS) je objavila procjenu dugoročnih prijetnji nacionalnoj sigurnosti i usput otkrila da je Rusija provela "ofenzivne" vojne vježbe u kojima je simulirala napad na gusto naseljena područja.

Rusi su napad na danski otok Bornholm simulirali ovog ljeta u trenutku kad su na njemu boravili brojni političari i novinari povodom godišnjeg okupljanja poznatog kao Folkemødet.

Prema izvještaju agencije objavljenom u četvrtak, za vrijeme vojnih manevara na otoku je boravilo oko 90,000 gostiju.

"Politički festival" Folkemødet traje četiri dana, a svake godine okupi novinare, političare i aktiviste iz 600 različitih organizacija, piše Local.

Najveća vježba od 1991. godine

DDIS nije ponudio konkretne detalje o simulaciji ali je ovu okarakterizirao kao "najveću rusku vojnu vježbu iznad Baltičkog mora od 1991. godine".

Dugoročna procjena rizika za 2014. godinu (.pdf) stavlja fokus na krizu u Ukrajini i predviđa da će se "u sljedećih nekoliko godina situacija u istočnoj Ukrajini najvjerojatnije pretvoriti u novi 'zamrznuti konflikt' između Rusije i Zapada."

"Rusija će nastaviti davati visoki prioritet modernizaciji vojnih snaga s naglaskom na razvoj sposobnosti za ofenzivne operacije na svojoj periferiji," ocjenjuje izvještaj u kojem piše da Danska ne očekuje vojni sukob.

"Iako je Rusija pojačala vojne aktivnosti u blizini Danske, a ruski lovci povremeno izvode napadačke manevre u njezinoj blizini, ne postoje indikacije koje pretpostavljaju realnu i direktnu prijetnju danskom teritoriju," zaključuju obavještajci.

Pročitajte više