Rušio nacionalnu baštinu: Zbog Kusturičinog projekta "Andrićgrad" podižu se kaznene prijave?

KOMISIJA za očuvanje nacionalnih spomenika BiH nije isključila mogućnost podizanja kaznenih prijava zbog rušenja kule Petrina na brdu Strač iznad Trebinja te pokušaju odvoženja njenog kamenja za potrebe izgradnje Andrićgrada u Višegradu, projekta kojeg vodi kontroverzni redatelj Emir Kusturica.

Agencija Anadolija piše da je grupa građana 14. lipnja spriječila rušenje 100-godišnje austrougarske tvrđave-spomenika Petrina. "U ovom konkretnom slučaju Komisija će odlučiti hoće li podnijeti kaznenu prijavu tek kad joj budu prezentirane sve pojedinosti o ovom slučaju i kada budu službeno dokumentirane", kazali su iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Čekaju odgovore iz RS

Objasnili su da se na Privremenoj listi nacionalnih spomenika trenutno nalazi i gradska cjelina pod nazivom "Trebinje". Iz Komisije su objasnili da im zakon dopušta podnošenje kaznenih prijava kada je dobro sa Privremene liste nacionalnih spomenika ugroženo uslijed poduzimanja raznih radova, u koje spadaju i rušenje ili druge devastacije od strane pravnih ili fizičkih osoba.


Komisija još nije dobila odgovore od inspekcije RS, općinske inspekcije u Trebinju i Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog naslijeđa u Banjoj Luci koje su zatražili još 20. lipnja. Od njih su tražili da izvrše inspekcijski nadzor, utvrde jesu li poštovane zakonske procedure izdavanja odgovarajućih dozvola i da poduzmu sve zakonom propisane mjere kako bi se zaustavila devastacija tvrđave. Komisija će te odgovore ponovno zatražiti, ako ih ne dobiju u narednih nekoliko dana.

Još nije jasno hoće li se zaustaviti radovi na izgradnji "Andrićgrada"

Iz Komisije nisu željeli precizno odgovoriti hoće li zaustaviti radove na Kusturičinom projektu "Andrićgradu". "Odlukom o proglašenju mosta Mehmed-paše Sokolovića nacionalnim spomenikom, utvrđena je prva zona zaštite koja obuhvata most i pojas u dužini od 100 metara uzvodno i nizvodno od mosta. Lokacija na kojoj se gradi Andrićgrad nije u zoni zaštite propisane tom odlukom", napisali su iz Komisije, ali i dodali da će poduzeti mjere, ako bude utvrđeno da izvođenje radova ima negativan utjecaj na "jedinstvenu i univerzalnu vrijednost tog nacionalnog spomenika, koji je ujedno i na Listi svjetske baštine UNESCO-a".

Podsjetimo, Kusturica je dobio dozvolu da sruši više starih objekata na području Trebinja i Hercegovine kako bi iskoristio klesani kamen za gradnju objekta koji će mu poslužiti za snimanje filma. U jednom trenutku je uz podršku lokalnih vlasti, bagerima i kamionima počeo rušiti i staru austrijsku utvrdu Petrina, a sve kako bi odnio kamen potreban za izgradnju "Andrićgrada". Grupa građana je potom blokirala stari put prema tvrđavi kako bi spriječili kamione da odvezu kamenje.

Pročitajte više