Ruski lovac T-50 tri puta neprimjetniji od američkog!

Foto: Wikipedia

POSLJEDNJA testiranja pokazuju da je ruski borbeni avion pete generacije T-50 čak tri puta teže primjetan na radarima od američkog konkurentna F-22. Cijena ovog čuda tehnike iznosi sto milijuna dolara te se kroz dvije godine očekuje u ratnoj mornarici, pišu Večernje novosti.

Dosadašnja ispitivanja ruskog "nevidljivog" aviona T-50 idu odlično pa se očekuje da će se taj višenamjenski lovac početi serijski proizvoditi 2016. godine. Državna ispitivanja na jugu Rusije posljednja su etapa prije dobivanja dozvole za serijsku proizvodnju.

Do sada je kompanija Suhoj pet aviona T-50. U usporedbi s prethodnim ruskim vojnim avionima, T-50 je čudo tehnike. Napravljen je od novih kompozitnih materijala što ga čini manje primjetnim na protivničkim radarima. Osim toga, ubojitiji je u gađanju ciljeva u zraku i na zemlji, u bilo koje vrijeme dana i noći, a odlično cilja i u teškim vremenskim uvjetima.

U odnosu na avione četvrte generacije, ovaj avion ima sasvim novu elektroniku i najnoviji radar. Također, ima sistem za automatsko raspoznavanje ciljeva te istovremeno može pratiti 60 ciljeva i gađati 20.

Prvih deset aviona T-50 dobit će Centar za obuku pilota u Lipetsku, a zatim će Ministarstvo obrane kupiti 60 letjelica. Rusko zrakoplovstvo u budućnosti želi imati 150 ovih nevidljivih letjelica. Rusi s Indijom namjeravaju napraviti izvoznu varijantu T-50, a  Indija planira kupiti 200 takvih aviona.

Sat letenja američkog aviona F-22 košta oko 40.000 dolara. Ruski avion pete generacije T-50 trebao bi u jednom satu trošiti manje od 10.000 dolara.

Pročitajte više