Ruski rubalj jača prkoseći prognozama ponajboljih stručnjaka

Foto: Public domain/Wikipedia

RUSKA valuta se od najvećeg gubitnika u tri mjeseca pretvorila u globalnog dobitnika, iznenađujući i ponajbolje prognozere na tržištu novca, piše Bloomberg. Trend slabljenja uzrokovan padom cijena nafte i sankcijama je preokrenut nakon sporazuma o prekidu vatre u Ukrajini.

"Nije se obistinilo niti jedno od mojih predviđanja oko valute," rekao je Evgenij Šilenkov iz moskovskog Veles Capital LLC-a koji je do nedavno predviđao da će rubalj u prvom kvartalu ove godine oslabiti za 3.6 posto. "Ovo je naša nova stvarnost - postoji previše faktora koji utječu na rubalj, u matrici ima previše elemenata i rubalj je potpuno nepredvidljiv."

"Investitori se moraju fokusirati na istok Ukrajine da bi procijenili smjer kretanja ruske valute," dodaje  Simon Quijano- Evans iz londonske podružnice Commerzbanke AG, čija su predviđanja u posljednja četiri kvartala bila najbliža stvarnim kretanjima rublja na tržištu novca. Analitičar predviđa da će valuta u tekućem kvartalu porasti za 3.9 posto navodeći uspješno održavanje prekida vatre koje umanjuje vjerojatnost dodatnih sankcija Zapada.

Rubalj je prošle godine izgubio 46 posto vrijednosti, najviše među 31 valutom čija kretanja prati Bloomberg. No, umjesto da se obistine predviđanja o daljnjem slabljenu, valuta je u prvom kvartalu ove godine zabilježila oporavak od 4.4 posto.

Pročitajte više