Ruski vojni proračun mogao bi se ove godine smanjiti za 10 posto

Foto: FAH

RUSKI vojni proračun mogao bi se u 2015. smanjiti za 10 posto, izjavio je danas glavni direktor državnog koncerna vojne industrijee Rostec Sergej Čemezov.

Državni izdatci za obranu bit će ove godine pod povećalom, poglavito glede zbivanja u Ukrajini kamo Rusija, kako tvrdi Zapad, šalje oružje i vojnike kao potporu proruskim separatistima. Rusija pak niječe da se njezine snage nalaze na istoku Ukrajine.

Ruski ministar financija Anton Siluanov prošlog je mjeseca najavio smanjenje proračuna od 10 posto za sve vladine sektore osim za obranu, za koju se pretpostavlja da je pod posebnom zaštitom predsjednika Vladimira Putina.

U međuvremenu su i jaka ministarstva koja su pod posebnom zaštitom Kremlja počela osjećati pritisak gospodarske krize u zemlji. Sergej Čemezov, ključni Putinov suradnik među onima koji su obuhvaćeni zapadnim sankcijama, u ponedjeljak je naznačio da bi uštede mogle pogoditi i vojsku.

"Moglo bi se malo smanjiti, u granicama od 10 posto, ali još ništa nije odlučeno", rekao je Čemezov na tiskovnoj konferenciji na rubu konferencije o obrani u Abu Dhabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Nakon što je u rujnu tvrdio da zapadne sankcije neće utjecati na rusku vojnu industriju, Čemezov je sada priznao da bi u obrambenom proračunu ipak moglo doći do promjena.

"Prije sankcija nabavljali smo opremu od Ukrajine, sada ju sami proizvodimo"


"Sankcije su nam dale poticaj da proizvodimo našu vlastitu (opremu)", rekao je Čemezov.

"Prije sankcija, nabavljali smo od Ukrajine, koja ima mnogo vojnih postrojenja i tvornica. Planiramo da ćemo 2017. imati vlastitu alternativu za cijeli uvoz", dodao je.

U nedostatku zarade od nafte, kojoj cijene padaju nakon što su u lipnju dosegle vrhunac, vojna oprema bila bi koristan izvor tvrde valute za ruske vlasti, a Čemezov tvrdi da snažan dolar pozitivno utječe na ruski izvoz oružja.

Rusija ima narudžbe za oružje u vrijednosti 40 milijardi dolara za iduće tri do četiri godine, a najveći kupci dolaze iz Indije, Kine, Bliskog istoka i Latinske Amerike, rekao je Čemezov.

Očekuje se da će Rostec u 2014. prodati robu u vrijednosti 20,2 milijarde dolara

Rostec ima udio u nekim od najvećih ruskih industrijskih tvrtki i surađuje sa stranim tvrtkama, s područjem interesa vezanim za oružje, vozila i metale.

Očekuje se da će Rostec u 2014. prodati robu u vrijednosti 20,2 milijarde dolara, što je porast u odnosu na 2013., rekao je Čemezov, dodajući da će poslovni rezultati biti objavljeni u ožujku.

Pročitajte više