S Novom godinom otočani na kopno mogu putovati samo jednom na dan

Foto: Hina

S NOVOM godinom na snagu je stupio Pravilnik o povlaštenom prijevozu i pravima na povlašten prijevoz otočana.

Iz Agencije za obalni linijski pomorski promet kažu da će sustav otočnih iskaznica i vinjeta zaživjeti do kraja mjeseca, no da otočani već sada kupuju karte s iskaznicom.

"Otočni sabor je definitivno za uvođenje reda. Ali samo protiv diskriminacije broja putovanja. To znači da su otočani ograničeni u broju putovanja što do sada nisu bili", rekao je Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora za HRT.

Prema pisanju HRT-a, otočani strahuju da će mnogi od njih u srcu sezone ostati bez mjesta na brodu, a za mnoge je zakonsko ograničenje od jednog putovanje na dan neprikladno.  

"Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na povlašteni prijevoz na linijama u javnom pomorskom prijevozu u suprotnosti je s Ustavom Republike Hrvatske, čl. 10 Zakona o otocima i čl. 47 Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu u kojima se ne spominje ograničenje u broju dnevnog putovanja. Ograničavati prijevoz otočana na kopno brojem dnevnih putovanja nije ništa nego pokušaj pretvaranja bližih otoka kopnu u pučinske otoke koji zbog slabije povezanosti s kopnom desetljećima lagano postaju otoci s malim brojem otočana, a ujedno i otoci sa starijom populacijom," piše u priopćenju Otočnog sabora od rujna prošle godine.  

Na snagu su stupile i sporne zakonske izmjene o malom ribolovu prema kojima će se izdati tek tri i pol tisuće dozvola.

Pročitajte više