S ulaskom u EU HRT mijenja satelit za emitiranje programa

Foto: Arhiva

HRVATSKA RADIOTELEVIZIJA od 1. srpnja 2013. mijenja satelit na kojem se emitiraju njezini programi za područje Europe i Bliskog istoka. Kako su izvijestili s HRT-a, sa navedenim datumom prelazi se sa sadašnjeg satelita Eutelsat Hot Bird 13A na poziciji 13° istočno na novi satelit Eutelsat 16A smještenom na poziciji 16° istočno.

"Kako bi svojim gledateljima koji satelitskim putem prate njezine programe omogućila da na vrijeme promijene prijemne parametre te nastave nesmetano pratiti programe, HRT će privremeno, do 31. srpnja 2013. emitirati na oba satelita, nakon čega prestaje emitiranje na `starom` satelitu Hot Bird 13A 13° istočno.

Emitiranje na oba satelita trajat će dakle 31 dan, od 1. srpnja do 31. srpnja, što je rok u kojem treba zakrenuti satelitsku antenu kako bi se omogućio prijem na novom satelitu.

Promjena satelita ne zahtjeva zamjenu prijamnika ili dekoderske kartice kojim trenutno pratite program. Za daljnje praćenje programa Hrvatske radiotelevizije potrebno je satelitskom prijamniku `dovesti` signal sa satelita Eutelsat 16A, odnosno potrebno je dosmjeriti satelitsku antenu za prijem nove satelitske pozicije Eutelsat 16A", stoji u izvješću HRT-a.

Prijemni parametri novog satelita su sljedeći:

Eutelsat 16 A (orbitalna pozicija 16 stupnjeva istočno)
Frekvencija  10,72 GHz (transponder A01)
Polarizacija H (horizontalna)
FEC   ¾
Symbol rate  27.499kBaud

Od danas i HTV4 na internetu

Specijalizirani informativni program HTV4 od danas možete pratiti i putem interneta, odnosno na webu Hrvatske radiotelevizije. "Ovo je još jedan korak dalje prema ostvarenju ciljeva koji su zacrtani prilikom pokretanja tog programa, a to je da on postane multimedijalan", poručili su s HRT-a.

"Nakon što je 20. svibnja HTV4 krenuo s nekodiranim emitiranjem putem satelita, nismo stali u našima nastojanjima da budemo dostupni što većem broju gledatelja. Iskorakom na internet naše sadržaje želimo ponuditi i mlađoj publici", rekla je glavna urednica HTV4 Sanja Gvozdanović.

Od početka u stvaranju Četvrtog programa zajednički sudjeluju Hrvatski radio, Hrvatska televizija i Novi mediji, a njegova dostupnost putem interneta gledateljima sada omogućuje da u svakom trenutku bilo gdje u svijetu prate vijesti, aktualne informativne emisije te sve ostale sadržaje.

"Sva publika do koje želimo doći već je na netu i raste svakim danom. Naš je posao učiniti im dostupnima sve ono što HRT nudi, a nudi stvarno puno", istaknula je glavna urednica Novih medija HRT-a Tamara Vudrag. 

"Ovime su gledatelji dobili mogućnost da poseban program kojim Hrvatska radiotelevizija prati ulazak Hrvatske u EU, a koji se emitira na HTV1 i HTV4,  gledaju i putem našeg web portala", poručuju s HRT-a.

Pročitajte više