SAD objavio rat "cyber-predatorima": Predstavnički dom Kongresa izglasao CISPA-u

PREDSTAVNIČKI dom američkog Kongresa izglasao je jučer CISPA-u (Cyber Intelligence sharing and Protection Act", odnosno zakon o "cyber-sigurnosti", unatoč najavi predsjednika Baracka Obame da će uložiti veto na odluku, javlja BBC. Izglasana je sa 248 glasova za i 168 protiv.

Zloglasna CISPA omogućit će vladinim organizacijama da lakše pristupe privatnim informacijama i podacima o korisnicima koje sumnjiče kao prijetnju na internetu, ali bi također omogućila lakšu razmjenu informacija između obavještajnih službi, kao i privatnih web tvrtki. Skeptici su uvjereni kako je novi zakon usmjeren više prema osobama koje razmjenjuju podatke putem interneta, nego na sprečavanje hakerskih napada.

Bijela kuća je u srijedu izjavila da će uložiti veto na odluku ukoliko Kongres odluči odobriti CIPA-u, budući da smatra da zakon uvelike krši odredbe o slobodi izražavanja na internetu.

Jedan od glavnih zagovornika CISPA-e izjavio je da će novi zakon učiniti SAD "sigurnijom zemljom i bolje je zaštititi od stranih cyber-predatora". S druge strane, protivnici CISPA-e traže od Senata da odbije zakon i zauvijek ga pošalje "u povijest".

Pročitajte više