SAD odustao od financiranja zbog Palestine: UNESCO pred financijskom kolapsom!



"KADA su u listopadu prošle godine Sjedinjene Američke Države prestale uplaćivati u blagajnu UNESCO-a, to je izazvalo veliki šok. Od tada ovoj svjetskoj organizaciji nedostaje više od 22 posto dotadašnjih mjesečnih primanja. Do kraja godine je SAD u trebao uplatiti oko 72 milijuna dolara. Ovaj nedostatak će UNESCO i dalje itekako osjećati i to bez obzira na činjenicu da su Saudijska Arabija i Norveška dodatno uplatile oko 20 milijuna dolara u poseban Fond za hitne slučajeve. Usprkos tome UNESCO-u već sada nedostaje više od 144 milijuna dolara", piše u svojoj analizi financijskog poslovanja UNESCO-a Deutsche Welle dodajući da se milijuni dolara koji sad nedostaju, osjećaju se u gotovo svim područjima rada.
Posebno velika se velika šteta nanosi programima za obrazovanje.

Da je "kriza zahvatila UNESCO", o tome je već govorila prije godinu dana i Irina Bokova, glavna tajnica ove organizacije u trenutku kada je pala odluka primanja Palestine kao punopravne članice, podsjeća DW.

Amerika je već uoči donošenja te odluke odaslala prijetnje kako će prestati uplaćivati u blagajnu ukoliko se to doista dogodi. A kada se to i dogodilo, na sjednici 31.10.2011. SAD je potvrdio svoju najavu i obustavile s uplatama.

UNESCO – United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation“ ( UNESCO – Organizacija pri Ujedinjenim narodima, nadležna za obrazovanje, znanost i kulturu“), ova se organizacija bavi i pitanjima vezanim za sva spomenuta područja ali i za očuvanje i provođenje pravednosti, osnovnih ljudskih prava te prije svega pitanjima vezanim za obrazovanje. Primjerice, jedan od najvažnijih UNESCO-ih ciljeva diljem svijeta je upravo smanjenje nepismenosti i to u slijedećih desetak godina barem za polovicu.

Pročitajte više