SAD ograničio kretanje sirijskom veleposlaniku pri UN-u

Foto: Guliver Image/Getty Images

AMERIČKI State Department objavio je u srijedu da je naredio sirijskom veleposlaniku pri UN-u Bašaru Džafariju da ostane unutar radijusa od 40 kilometara od središta New Yorka, što je slično ograničenjima koja su nametnuta izaslanicima Irana i Sjeverne Koreje.

Sirijsko-američka skupina Koalicija za demokratsku Siriju, koja podržava sirijsku oporbu, pozdravila je tu objavu priopćivši da je Džafari posljednjih šest mjeseci bio angažiran u "nizu propagandnih putovanja diljem SAD-a" kako bi zavarao ljude i posijao razdor među Sirijcima koji tamo žive.

Glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki rekla je novinarima na brifingu u Washingtonu da je SAD "poslao diplomatsku notu stalnom predstavniku sirijske misije pri UN-u u New Yorku u kojoj ga je izvijestio... da mu je ograničen radijus putovanja na 40 kilometara".

"Predstavnici određenih zemalja pri UN-u moraju nas izvijestiti ili dobiti dopuštenje za putovanja izvan radijusa od 40 kilometara", kazala je dodajući da to nije nešto novo što se ranije nije radilo.

Iranski i sjevernokorejski diplomati također imaju ograničenje od 40 kilometara od strogog središta New Yorka.

Pročitajte više