SAD poručuju Europi: Pošaljite više vojnika u mirovne misije UN-a

Ilustracija: Guliver Image / Getty Images

SJEDINJENE Američke Države pozvale su u ponedjeljak europske države da pošalju više vojnika u mirovne misije Ujedinjenih naroda i najavile da će predsjednik Barack Obama u rujnu organizirati summit svjetskih vođa u New Yorku kako bi ih potaknuo da preuzmu više obveza.

Veleposlanica SAD-a u Ujedinjenim narodima Samantha Power izjavila je da je prije dva desetljeća oko 25.000 vojnika iz Europe služilo u mirovnim misijama, dok ih je danas manje od 6.000, odnosno manje od sedam posto ukupnog broja od 90.000 mirovnih snaga UN-a.

U ovom trenutku UN ima 16 mirovnih operacija diljem svijeta, od čega je više od polovice u Africi. SAD financira više od 28 posto tih misija, čiji troškovi samo ove godine iznose 2,5 milijardi američkih dolara.

"Naravno, nije zadaća Sjedinjenih Država, niti bilo koje vlade, da govori europskim državama kako održavati mir i sigurnost. Ali ključno je da svatko od nas daje svoj pošten doprinos", rekla je Power u razgovoru s članovima think-tanka Prijatelji Europe u ponedjeljak u Bruxellesu.

Najavila je da će Obama na rubu Opće skupštine UN-a u rujnu sazvati summit svjetskih čelnika kako bi "pomogao da se iskristalizira val novih obveza", prema mirovnim misijama UN-a.

Načelo rotacije

Nakon što su europske države prije četiri godine smanjile broj svojih vojnika u Afganistanu s 35.000 na 2.000, ti vojnici sada mogu biti iskorišteni drugdje, rekla je Power, koja smatra da veće sudjelovanje europskih vojnika može povećati standarde i modernizirati mirovne misije.


Nakon što su se Washington i europski saveznici obvezali da će najmanje dva posto svojih proračuna odvajati za obranu, samo dva saveznika su ispunila tu obvezu, dok drugi smanjuju, odnosno ne povećavaju vojne izdatke, rekla je Power.

"S obzirom na prijetnje koje postoje po cijelome svijetu, to je krajnje zabrinjavajuće", naglasila je.

Europska unija posjeduje borbene skupine koje se popunjavaju po načelu rotacije i čiji je cilj brzo reaktivno djelovanje, ali one nisu nikad bile angažirane u nekoj krizi.

"To je razlog za žaljenje, s obzirom na brojne potrebe", smatra Power. "Ta rotacija tisuća vojnika, koje bi se moglo iskoristiti za spašavanje života".

Njemačka savezna kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je pozdravila novi poticaj stvaranju zajedničkih europskih vojnih snaga nakon izbijanja napetosti s Rusijom.

Kancelarka podržava "širu vojnu suradnju u Europi", rekla je glasnogovornica njemačke vlade Christiane Wirtz, dodajući da je to ipak "projekt budućnosti" bez ikakvih postojećih planova.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u intervjuu objavljenom u nedjelju izjavio je da bi Europska unija trebala imati vlastitu vojsku.

Pročitajte više