SAD šalje protutenkovsko oružje u Irak

Foto: Public domain/Wikipedia

SJEDINJENE Države planiraju u lipnju Iraku poslati tisuću komada protutenkovskog oružja za borbu protiv Islamske države, kako bi se spriječili napadi bombaša samoubojica poput onih koji su omogućili zauzimanje Ramadija, rekao je u četvrtak viši dužnosnik State Departmenta.

Dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, rekao je da je IS izveo oko 30 samoubilačkih bombaških napada kako bi zauzeo taj irački grad.

SAD su odlučile da će Iraku početkom lipnja poslati protutenkovsko oružje prilikom posjeta iračkoga premijera Washingtonu u travnju, rekao je dužnosnik novinarima.

Pripadnici snaga IS-a zauzeli su Ramadi, glavni grad pokrajine Anbar, proteklog vikenda i tako zadali iračkoj vladi težak udarac koji je pokazao slabosti iračke vojske i zračnih napada pod vodstvom SAD-a. U međuvremenu su vladine snage podignule bazu u blizini Ramadija pripremajući se za protunapad i ponovno zauzmanje grada.

Dužnosnik je rekao da iračke snage nisu potpuno slomljene u Ramadiju, kao što se to dogodilo u Mosulu prošle godine te da se dio njih uspio povući i sada se regrupiraju.

Američka vojska još pokušava otkriti pojedinosti vezane uz pad Ramadija. General Martin Dempsey rekao je novinarima u srijedu da je irački zapovjednik na terenu "čini se donio jednostranu odluku da se povuče na položaj za koji je smatrao da će ga lakše braniti". Dempsey je rekao da se zapovjednik bojao da će loše vrijeme spriječiti američku potporu iz zraka.

Pročitajte više