SAD uveo sankcije čelnicima Srednjoafričke Republike

Foto: Hina

AMERIČKI predsjednik Barack Obama nametnuo je u utorak sankcije dvojici bivših predsjednika Srednjoafričke Republike i još trojici vođa koje Bijela kuća drži odgovornima za eskalaciju nasilja i kršenje ljudskih prava.

Srednjoafrička Republika proživljava nasilje otkako su vlast prije godinu dana prigrabili pobunjenici Seleka, uglavnom muslimani, a uzvratila im je milicija "anti-balaka", koja je uglavnom kršćanska, piše Reuters.

Tisuće su ubijene i pola je milijuna ljudi raseljeno u toj afričkoj zemlji u kojoj više od 2,5 milijuna ljudi, što je polovica stanovništva, treba humanitarnu pomoć, objavila je Bijela kuća.

Prije tri dana sankcije je protiv tih pojedinaca donijelo i Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Američkim sankcijama petorici je zamrznuta imovina i zabranjena putovanja čime se želi pokazati da "se nekažnjenost neće tolerirati i da će oni koji prijete stabilnosti Srednjoafričke Republike snositi posljedice", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

Kažnjeni su bivši predsjednik Bozize, koji je pristaša milicije "anti-balaka", Michel Djotodia, bivši prijelazni predsjednik i ujedno vođa Seleka, a ostali su vođe milicija.

Pročitajte više