SAD uvodi zabranu prodaje e-cigareta osobama mlađim od 18 godina

Foto: Guliver image/Getty images

AMERIČKA Agencija za hranu i lijekove (FDA) najavila je uvođenje novih, strogih pravila koja će se odnositi na e-cigarete.

Osim novih pravila za e-cigarete, uvode se i ona koja će se odnositi na prodaju duhana i cigara, odnosno duhanskih proizvoda čija prodaja dosad nije bila regulirana nikakvim zakonima, a čija je prodaja u posljednjih nekoliko godina u SAD-u naglo porasla.

Prema novim pravilima, kako javlja New York Times, FDA će uvesti zabranu prodaje cigara, sušenog duhana i e-cigareta osobama mlađim od 18 godina, a pri kupnji tih proizvoda svaka će osoba morati pokazati neki osobni dokument kojim će potvrditi da je starija od navedene dobi.

FDA je za uvođenje ove zabrane trebalo četiri godine otkako je u Kongresu izglasan zakon o kontroli prodaje duhanskih proizvoda, a prema mišljenju stručnjaka, trebat će proći barem godina dana kako bi pravila bila uvedena u sve američke savezne države.

Osim toga, svi proizvođači e-cigareta od sada će se morati registrirati kod Agencije i pružati detaljna izvješća o svojim proizvodima i njihovim sastojcima. Uz to, FDA će redovito nad proizvođačima provoditi kontrole.

Pročitajte više