SAD zabranile trgovinu s Krimom, Kanada najavila nove sankcije

Foto: FAH

POTPISIVANJE zakona kojim je američki predsjednik Barack Obama omogućio uvođenje novih sankcija protiv Rusije može "zadugo potkopati" odnose između dvije zemlje, izjavio je u petak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov je kazao američkom državnom tajniku Johnu Kerryju u telefonskom razgovoru da taj zakon "kojim se Rusiji prijeti novim sankcijama može potkopati zadugo mogućnost normalne suradnje" između dvije zemlje, po priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Američki predsjednik najavio je u četvrtak donošenje zakona koji mu daje mogućnost uvođenja novih sankcija protiv Rusije, ali je kazao kako ga u ovom trenutku ne namjerava proglasiti.

Taj zakon dopušta također SAD-u da opskrbi Ukrajinu oružjem, mogućnost koju je Barack Obama dosad odbijao.

Kanada i SAD pooštrili sankcije Rusiji

Kanada je najavila u petak nove sankcije Rusiji zbog podrške pobunjenicima na istoku Ukrajine i zabranili dvadesetorici ruskih političara i ukrajinskih separatista dolazak na njezin teritorij, a sankcije se odnose i na naftni i plinski sektor, a američki predsjednik Barack Obama zabranio je svaku trgovinu s Krimom.

Zabrana putovanja u Kanadu odnosi se uglavnom na članove ruskog parlamenta Dume i ministre samoproglašene narodne republike Doneck, na istoku Ukrajine, izjavio je kanadski premijer Stephen Harper.

"Kanada ne prihvaća ilegalnu okupaciju Krima i stalnu vojnu i provokativnu aktivnost na istoku Ukrajine", objasnio je Harper u priopćenju ne odbacivši i druge sankcije bude li potrebno.

Kanada je za Rusiju uvela ograničenja izvoza tehnologija povezanih s istraživanjima i iskorištavanjem nafte u Arktiku i u dubokim vodama, kao i nafte iz škriljevca u koordinaciji s mjerama koje je poduzele Europska unija i Sjedinjene Države.


Gospodarstvo Rusije počiva na vitalnosti naftnog i plinskog sektora.

Novim ograničenjima se zabranjuju izvoz, prodaja, isporuka Rusiji i svim osobama u Rusiji s popisa imovine u vezi naftnog sektora.

Na temelju tih ograničenja biti će zabranjeno Rusiji i svim osobama u Rusiji pružati financijske, tehničke i druge usluge povezane s zabranama.

I Sjedinjene Države pooštrile su sankcije Rusiji, zabranivši u petak svaku trgovinu s Krimom, ukrajinskim poluotokom što ga je u ožujku anektirala Rusija. Prema riječima predsjednika Baracka Obame, njegovom se uredbom zabranjuje svaka trgovina koja obuhvaća "robu, tehnologije i usluge".

Obama tvrdio da nema novih sankcija za Rusiju

Američki predsjednik Barack Obama rekao je ranije danas da za sada ne namjerava odrediti nove sankcije Rusiji zbog krize u Ukrajini.

Dodao je da će proglasiti zakon koji će administraciji dati dodatne nadležnosti za određivanje sankcija u okolnostima koje bi ih zahtijevale.

Obama je rekao i kako želi nastaviti suradnju sa Europom jer smatra da bi američke sankcije bez suradnje s Europskom unijom bile kontraproduktivne.

Pročitajte više