SDA upozorila Čovića i Dodika da im nedostaje legitimitet za formiranje vlasti u BiH

Foto: Hina

STRANKA demokratske akcije (SDA) upozorila je u petak HDZ BiH Dragana Čovića i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika da ne mogu odlučivati kako će izgledati buduća vlast u Bosni i Hercegovini jer je SDA dobila najveće povjerenje birača na proteklim izborima.

U neuobičajeno oštro intoniranom priopćenju objavljenom nakon zatvorene sjednice kolegija stranke u Sarajevu stoji kako se "SDA neće nikome pridruživati nego će voditi procese".

Pozivamo političke stranke koje međusobno vode razgovore oko formiranja vlasti da sebi ne daju ulogu koja im ne pripada, a naročito da se ne prave sporazumi dvojice bez trećeg.

"U tom kontekstu skrećemo pažnju na neutemeljene poruke s jučerašnjeg sastanka SNSD-HDZ BiH jer sama SDA u državnom parlamentu ima zastupnika koliko ove dvije stranke zajedno", stoji u priopćenju.

Okosnica vlasti

Predsjednici HDZ BiH Dragan Čović i SNSD-a Dodik su nakon sastanka kojega su u četvrtak održali u Mostaru najavili kako će te dvije stranke činiti okosnicu nove vlasti u BiH pozvavši pri tom SDA "da im se pridruži".

Čović i Dodik su konstatirali kako je savez njihovih stranaka logičan jer one već godinama "dobro surađuju".

Čelnik SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je pak kako bi kao dio nove vladajuće većine radije vidio blok predvođen Srpskom demokratskom strankom (SDS) nego SNSD-om.

Novi srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić također je najavio kako će učiniti sve da u vlasti bude SDS a ne SNSD.

"Visok stupanj suglasnosti" u Republici Srpskoj

Milorad Dodik u petak se pak u Zvorniku sastao s predsjednicima dviju manjih stranaka iz Republike Srpske Markom Pavićem i Petrom Đokićem kako bi s njima konačno dogovorio uspostavu vladajuće većine na razini tog entiteta.

Nakon sastanka novinarima su izjavili kako je postignut "visok stupanj suglasnosti" o zajedničkoj uspostavi nove vlasti.

"Koalicija SNSD, Demokratskog narodnog saveza i Socijalističke partije ima većinu da formira vladu RS", izjavio je Dodik.

Konkretni dogovor trebao bi uslijediti nakon izrade zajedničkog programskog dokumenta a nastavak pregovora najavljen je za naredni tjedan.

Konačna odluka o vladajućoj većini u RS-u mogla bi presudno utjecati i na uspostavu vladajuće većine na razini države.a

Pročitajte više