SDF: Sporazum jamči temeljna prava i opstanak pripadnicima srpske zajednice na Kosovu

Foto:  ICTY (Arhiva)

SRPSKI demokratski forum priopćio je da pozdravlja sporazum između Beograda i Prištine uz posredovanje Europske unije. Kažu kako su svjesni da će sporazum dio javnosti u Srbiji doživjeti kao bolan kompromis, ali na temelju vlastitog iskustva smatraju da je riječ o dokumentu koji jamči temeljna prava i opstanak pripadnicima srpske zajednice na Kosovu.
 
"Iskustvo nam govori da odbacivanje ponuđenih sporazuma koji omogućavaju poslijeratno pomirenje uz međunarodno garantirani status nacionalne zajednice, ima bolne posljedice", ističu u priopćenju, podsjećajući kako je u Hrvatskoj 1995. godine propušteno prihvaćanje Plana Z4 koji bi osigurao međunarodno garantiran status srpske zajednice na hrvatskom području.
 
Napominju kako su Srbi na sjeveru Kosova ovim sporazumom dobili višu razinu zaštite nego što je uspostavljena Erdutskim sporazumom, usvojenim krajem 1995. godine nakon Oluje.
 
"Sistem zaštite koji je uspostavljen na osnovu sporazuma kojeg garantira Europska unija ne može biti stavljen van snage političkom voljom neke od garnitura na vlasti jer kad se god u Hrvatskoj spomenulo da su 'prava iz Erdutskog sporazuma konzumirana' i da on više nije na snazi, uvijek je uslijedilo ozbiljno upozorenje EU, nakon kojeg su inicijatori ideje o 'konzumiranim pravima' odustajali od svog nauma. Prava Serba u ostalim dijelovima Hrvatske, koji nisu obuhvaćeni Erdutskim sporazumom, nisu ni izbliza tako čvrsto zaštićena", ističu u priopćenju.
 
Dodaju da je za Srbe u Hrvatskoj važno i to da se nakon potpisivanja ovog Sporazuma Srbiji otvaraju vrata pretpristupnih pregovora s Europskom unijom.
 
"Tome se veselimo jer tek kad se s matičnom državom našeg naroda nađemo u zajedničkom državnom savezu, možemo računati na viši stupanj pomoći i zaštite od Srbije", naglašeno je u priopćenju koje je potpisao predsjednik SDF-a Veljko Džakula.

Pročitajte više