SDP kao Kerum: Baldasarov zamjenik i supruga u upravnim vijećima splitskih muzeja

Foto: HINA

SDP U SPLITU nastavlja kontinuitet kadrovske politike trpanja najbližih srodnika u upravna vijeća gradskih institucija. Za Keruma se sjećamo postavljanja supruge prvo vijećnika, a danas šefa Športskih objekata Tomislava Borozana u Upravno vijeće Gradske knjižnice Marka Marulića. Da stvar bude bolja, Borozan je u doba imenovanja svoje supruge bio na čelu Odbora za izbor i imenovanja pa je i tehnički predložio Gradskom vijeću njeno postavljanje.

Šef carine i žena u upravnim vijećima

Kod SDP-a je danas situacija ipak nešto, ali ne i puno bolja. Naime, Kerumov nasljednik Ivo Baldasar odlučio je kako će u Upravno vijeće Muzeja grada Splita postaviti istaknutog splitskog SDP-ovca i svog zamjenika u stranci Stivena Vladislavića, svojedobno drugog čovjeka raspuštenog Centra za katastrofe u Divuljama, a danas šefa splitske Carine, dok je Stivenovoj supruzi Kristini Vladislavić ukazao povjerenje u Upravnom vijeću Hrvatskog pomorskog muzeja.

Kad kažemo da je situacija bolja, ali ne puno, mislili smo na to da će imenovanja predložiti predsjednik Odbora za izbor i imenovanja Milan Blaževski, a on ipak nije u srodstvu s kandidatima, kao što je u Kerumovo doba bio Borozan. Ipak, ne mijenja se činjenica da je u načelu sve ostalo po starom.

Zamjenik šefa splitskog SDP-a ne zna ništa o postavljanju supruge u UV Pomorskog muzeja

Isto je i iznenađenje predloženih kandidata kada ih se pita o imenovanjima. Svojedobno nam je supruga Tomislava Borozana predložila da je najbolje da ništa ne pišemo o njenom postavljanju, a večeras nas je iznenadio i Vladislavić.

Tvrdi, naime, da uopće ne zna da mu je supruga predložena za neko upravno vijeće.

"Nije ona nigdje", prvo nam je kazao. A kada smo se pozvali na materijale pripremljene za sjednicu Gradskog vijeća u ponedjeljak, kazao nam je kako će se on pobrinuti da to ne bude tako, tj. da mu supruga ipak ne bude predložena. 

Kako je došlo do takve zabune nije najjasnije, jer Vladislavić je ipak zamjenik predsjednika splitskog SDP-a. Znači da je u hijerarhiji stranke na drugom mjestu, odmah iza Ive Baldasara. Kako je moguće da su veze u SDP-u tako slabe da Baldasar predlaže Kristinu Vladislavić, a njen suprug Stiven, Baldasarov zamjenik, ništa ne zna? Pravi misterij.

Za knjižnicu Baldasarova pročelnica kabineta, bellboy iz hotela Lav i bivši Kerumov saveznik

Zanimljiva su imenovanja u Gradskoj knjižnici Marka Marulića. Nakon Borozanove supruge, u Upravno vijeće stiže Baldasarova savjetnica za javnost, uskoro pročelnica kabineta Ana Đeldum.

Uz nju će i tajnik gradske organizacije Foruma mladih SDP-a, 23-godišnji Miran Podržaj, koji je naveo kako je do rujna radio u hotelu Lav kao "bellboy" i "ramp assistant", a u radno iskustvo naveo je i dvije sezone prometne jedinice mladeži, četiri sezone pranja stakala na benzinskoj crpki te povremeni rad na cateringu u restoranu Arkada. Posjeduje izvrsne komunikacijske i pregovaračke vještine stečene tijekom višegodišnjeg bavljenja politikom i organizacijom evenata te se lako sporazumijeva s ljudima.

Treći član kojeg imenuje Grad Split, dopredsjednik je splitskog HSS-a Mislav Gulin. U Upravno vijeće će temeljem zajedničkog izlaska na izbore s HGS-om, koji je inače nominalno opozicija, ali ipak ima svog predstavnika u Vijeću za koncesije na pomorskom dobru. Riječ je, dakako, o nezaobilaznom Juri Šundovu.

Pravi ljudi na pravom mjestu: Vlasnik mjenjačnice, voditelj izrade PVC stolarije, šankerica...

Široku koaliciju Baldasar će osigurati i stavljanjem Marka Vrljička, člana HSU-a, u Upravno vijeće ZOO vrta. Budući član istog vijeća Boris Bobanac, vlasnik mjenjačnica, autor je uvjerljivo najkraćeg životopisa koji stane u doslovno deset redova. 

Iznenađenja ima još! U Upravno vijeće Multimedijalnog kulturnog centra će Tihomir Barić, koji radi kao voditelj izrade i montaže ALU i PVC stolarije te Leana Vrdoljak Weiss, šankerica u F-Caffeu poduzetnog Gorana Kačunića, koji je odnedavna zagospodario cijelom Zapadnom obalom s tri kafića i najnovijom Baldasarovom odlukom da se ipak dopusti vezivanje brodova.

Zanimljivo je i pojavljivanje Lovre Rumore u Upravnom vijeću Etnografskog muzeja. Istaknuti aktivist i borac za očuvanje prirode pohvalio se u životopisu kako u 57. godini studira Filozofski fakultet u Zagrebu. Za pretpostaviti je da će kao student imati dovoljno vremena da se posveti obvezama u Vijeću. Naveo je i kako diplomira iz urbane sociologije. 

Članovima upravnih vijeća za četiri godine 24 tisuće kuna

Razumljivo da smo pojašnjenja za imenovanja potražili kod gradonačelnika Baldasara. Nažalost, nije bio dostupan za komentar.

Naknada članovima upravnih vijeća koje imenuje Grad smanjena je, inače, sa 600 na 500 kuna. Toliko će za svoj rad dobivati mjesečno. Četiri godine po 12 mjeseci, 500 puta 48, dođe se do lijepe svotice od 24 tisuće kuna za jednog mandata. Vladislavićima duplo. Dakle 48 tisuća. Nije loše. A zamjenik i suprug ništa ne zna. Dobro kaže Nadan. Muž zadnji dozna... 

 

Pročitajte više