SDP-ova Vlada o metodi "čizmom na kumice": Reda mora biti!

Foto: FAH

NAKON što je u parazitskoj vikend-akciji carinika izvršeno nasilje nad kumicama i prodavačima uz cestu, niz građana izrazio je svoje nezadovoljstvo postupcima carinskih službenika. Negativni komentari i iskazivanje solidarnosti s kumicama i prodavačima uz cestu građani su pokazali i putem brojnih komentara na Facebooku.

Na upite o nesrazmjeru troškova akcija koje se poduzimaju protiv ugroženijih skupina hrvatskih građana i "dobitaka" koji se izvlače naplatom kazni i "reguliranjem sive ekonomije", PR team Vlade na Facebooku odgovara putem pripremljenih "špranci", u kojima redovito ponavljaju iste argumente.

Pozivaju se na "uvođenje reda i suzbijanja sive ekonomije" te navode kako je "u 2013. godini prijavljeno 8 milijardi kuna poreza više nego u 2012. godini". Ističu kako je to "rezultat fiskalizacije koji ukazuje na to da je proteklih godina ogromna količina novca završavala van proračuna", pod okriljem takozvane "sive ekonomije".

Tko zapravo "nema problema"?

Iz Vladinog odgovora na Facebooku posebno u oči upada sljedeća rečenica: "Onaj tko posluje u skladu sa zakonom problema nema".

Ako je suditi prema zadnjih nekoliko godina, najtragičnijih u povijesti hrvatske ekonomije, probleme imaju svi koji nisu rodbinski i partnerski povezani sa SDP-om. A ako ste član ili prijatelj partije, svi vaši problemi bit će riješeni pa makar kršili zakone, pa su tako spašavani Taksi Cammeo, Ninoslav Pavić itd.

Osim toga, nije li potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina danas rekao da i "Druga Sabu treba spasiti" neovisno o kršenju zakona?

> Paraziti iz carine iživjeli se na prodavačima sira u akciji skupljoj od vrijednosti sira

Što se tiče nedavnog slučaja napada na prodavačice sira, iz Vlade su rekli kako "prodavanje sira koji je proizveden u registriranom OPG-u ne podliježe izdavanju računa" te "da pretpostavljaju da je riječ o prodavanju domaćih proizvoda koji nisu registrirani kao takvi".

Vladine odgovore prenosimo u cijelosti:

"Vedrane, ministar Lalovac je prije nekoliko tjedana izjavio da se objekti više neće pečatiti zbog nekoliko desetaka kuna viška u blagajni, ali zatvarat ćemo sve one koji ne izdaju račune. Cilj fiskalizacije je uvesti reda i suzbiti sivu ekonomiju. Primjerice, jesi li znao da je u 2013. godini prijavljeno 8 milijardi kuna više poreza nego u 2012.? To je izravan rezultat fiskalizacije koji pokazuje koliko je novaca završavalo van proračuna, odnosno u "sivoj ekonomiji". Također, Izuzeća od obveze izdavanja računa se odnose na proizvođače vlastitih poljoprivrednih proizvoda koji prodaju na tržnicama i otvorenim prostorima, ali i na obiteljska poljoprivredna gospodarstva ako se vlastiti poljoprivredni proizvodi proizvedeni na vlastitom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu izravno prodaju krajnjem potrošaču u proizvodnim objektima seljačkih ili obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Dakle, prodavanje sira koji je proizveden u registriranom OPG-u ne podliježe izdavanju računa. Lijepi pozdrav."

"Reda mora biti, i to je ono na čemu radimo. Onaj tko posluje u skladu sa zakonom problema nema. Cilj fiskalizacije je vađanje reda i suzbiti sivu ekonomiju. Primjerice, jesi li znao da je u 2013. godini prijavljeno 8 milijardi kuna više poreza nego u 2012.? To je izravan rezultat fiskalizacije koji pokazuje koliko je novaca završavalo van proračuna, odnosno u "sivoj ekonomiji". Kontrole su, naravno, nužne kako bi sustav funkcionirao. Treba napomenuti da se Izuzeća od obveze izdavanja računa odnose na proizvođače vlastitih poljoprivrednih proizvoda koji prodaju na tržnicama i otvorenim prostorima, ali i na obiteljska poljoprivredna gospodarstva ako se vlastiti poljoprivredni proizvodi proizvedeni na vlastitom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu izravno prodaju krajnjem potrošaču u proizvodnim objektima seljačkih ili obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Dakle, prodavanje sira koji je proizveden u registriranom OPG-u ne podliježe izdavanju računa niti je rad na crno, tako da pretpotavljamo da je ovdje riječ o prodavanju domaćih proizvoda koji nisu registrirani kao takvi. Lijepi pozdrav".

Pročitajte više