SEEMO o pritiscima vlasti na Index: Takvi događaji imaju negativan utjecaj na medijsku slobodu u Hrvatskoj

Foto: gazetatema.net

ORGANIZACIJA medija jugoistočne Europe (SEEMO) izrazila je u srijedu zabrinutost pritiskom na medije u Hrvatskoj nakon niza izgreda protiv novinara i redakcija.

Ante Tomić, pisac i kolumnist Jutarnjeg lista, zasut je kantom fekalija u kafiću u središtu Splita 23. veljače, navodi SEEMO i dodaje kako se pridružuje pozivu Hrvatskog novinarskog društva da policija što prije otkrije počinitelja, koji je Tomiću poručio "nećeš više pisati o meni".

SEEMO, organizacija blisko povezana s Međunarodnim novinarskim institutom (IPI), šokirana je time što su sudionici karnevala u Omišu spalili lutku koja je simbolizirala Vinka Vukovića, novinara Slobodne Dalmacije, koji je pisao o korupciji u gradu.

SEEMO navodi i da je iznenađen pritiskom hrvatskih financijskih vlasti na informativni portal Index.hr, koji je posljednjih godina pisao o korupcijskim i drugim aferama u Hrvatskoj i susjednim zemljama.

"Svaka tvrtka u Hrvatskoj, pa tako i Index, mora poštivati sva zakonska i financijska pravila, ali je zapanjujuće da neke druge tvrtke u Hrvatskoj s većim financijskim problemima nisu pod sličnim pritiskom financijskih vlasti. Pravila trebaju biti jednaka za sve", kaže glavni tajnik SEEMO-a Oliver Vujović.

SEEMO navodi da će nastaviti pratiti razvoj događaja u ova tri slučaja, koja će "imati negativan utjecaj na medijsku slobodu u Hrvatskoj".

Pročitajte više