Sabotiranje suca: Nakon Industrogradnje Kolakušiću na Trgovačkom sudu pala i predstečajna Dalekovoda!

Foto:  Index, Zse.hr

NAKON što je visoki Trgovački sud ukinuo odluku suca Mislava Kolakušića, te je  predmet  za Industrogradnju vratio prvostupanjskom sudu na ponovan postupak, danas je isti sud to napravio i za slučaj Dalekovod! 
 
"Predmet se vraća na ponovan postupak", stoji u rješenju Visokog trgovačkog suda kojeg potpisuje sudac Raoul Dubravec. Tako je odlučeno da se uvažavaju žalbe dužnika Dalekovod i vjerovnika Zagrebačke banke i Societe Generale Splitska banka te da se ukida rješenje Trgovačkog suda u Zagrebu od 16. rujna 2013. godine. Obrazloženje Visokog trgovačkog suda za slučaj Dalekovod vrlo je "neugodno" za suca Kolakušića kojem je oduzet predmet.  
 

 
"Zbog pogrešnog pravnog shvaćanja o postupanju prvostupanjskog suda u postupku sklapanja predstečajne nagodbe i s tim u vezi pojedinih odredaba Zakona prvostupanjski suda je propustio dati razloge o odlučnim činjenice jesu li ispunjenje pretpostavke za sklapanje predstečajne nagodbe, te je činjenično stanje nepotpuno utvrdio", stoji u obrazloženju presude. 
 
Kršili su zakon i moral 
 
Podsjetimo kako je sudac Kolakušić za Dalekovod predvidio stečaj, a predstečajnu nagodbu te tvrtke opisao je kao "bitno kršenje zakona i morala građana Hrvatske". Sudac je utvrdio da su prijavljena potraživanja Dalekovoda od 1,4 milijarde kune, a da 306 milijuna kuna nisu nastala do otvaranja predstečajne nagodbe. 
 
No Visoki trgovački sud, danas je i u tom dijelu "ponizio" suca Kolakušića s obzirom da u obrazloženju stoji da prvostupanjski sud nije ovlašten ocjenjivati jeli u postupku utvrđivanja tražbina došlo do nezakonitosti. 
 
"Sud ne može drugačije odlučiti o priznavanju tražbina jer mu takva ovlast nije dana odredbama Zakona o predstečajnom postupku", navodi se u danas objavljenom obrazloženju. 
 
Htio je rušiti Zakon o predstečajnom postupku
 
Podsjetimo, sudac Mislav Kolakušić postao je predmet interesa šire javnosti kada je dao na procjenu Zakon o predstečajnim nagodbama na Ustavni sud. To je izazvalo gotovo paničnu reakciju ministra financija Slavka Linića, ali i dijela Vlade. 
 
Sudac Kolakušić smatra da se u predstečajnom postupku  dužnik nalazi u puno povoljnijoj, odnosno neravnopravnoj tržišnoj utakmici sa svojim vjerovnicima. Isto tako postavlja se i pitanje zašto bi itko u Hrvatskoj platio svoj dug kada već može pokrenuti postupak predstečajne nagodbe i otpisati većinu duga. 
 

Pročitajte više