Sad je službeno: SDP donio zakon prema kojem Crkva ne mora nikome objašnjavati kako troši novac

Foto: Jurica Galoić/Pixsell

SABOR je usvojio Zakon o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija. Vjerske zajednice, kao i sindikati, dobile su ustupke protiv čega su ustale udruge civilnog društva.


U ime predlagatelja Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija, zamjenik ministra financija Igor Rađenović danas nije htio davati dodatna objašnjenja. Jučer je pak u obrazloženju u sabornici uz ostalo kazao da je prepoznat poseban položaj vjerskih zajednica. One su tvrdile, a vladajući prihvatili objašnjenje da bi izvještavanje o milodarima i darovima bilo prezahtjevno, jer bi svaka župa morala dostavljati posebna izvješća.

Protiv ovakvog zakona ustao je nezavisni Josip Kregar- "Zato što je u posljednji trenutak i mimo mišljenja radnih tijela Sabora u konačni prijedlog zakona uvrštena odredba kojom se izvještavanje o financiranju i korištenju javnih sredstava ne proteže na crkve i na sindikate. Mislim da je korištenje novca svih građana javna stvar i ne može biti prepuštena samo unutrašnjem upravljanju tih, inače vrlo zatvorenih institucija.", upozorio je.

Za Crkvu ide 400 kuna od prosječne plaće

Podsjetimo, svaki građanin godišnje za Katoličku crkvu izdvaja 400 kuna od prosječne plaće, 16 lipa od svakih 100 kuna potrošenih u trgovini i 80 lipa od svakih 100 kuna kazne ili takse. S druge pak strane Crkva godinama svjesno izigrava zakonske propise RH jer ne objavljuje svoje financije na transparentan način.


Vlada je već prije odbila bilo kakvu mogućnost revizije Vatikanskih ugovora, a čini se da nema ništa ni od oporezivanja crkvenih prihoda. Naime, s više od od milijardu kuna iz proračuna financiraju se različite udruge od čega se na Crkvu troši najmanje 330 milijuna.

"Obveznici ovoga Zakona jesu jasno definirani, no kroz njega se provlače izuzeća od primjene pojedinih propisanih obveza pa su tako vjerske zajednice izuzete od izrade godišnjih programa i financijskih planova te su izuzete od vođenja knjigovodstva po načelu dvojnog knjigovodstva. Također, za razliku od ostalih neprofitnih organizacija koje su obvezne izvještavati o stanju i strukturi, promjenama u vrijednosti i obujmu imovine, obveza, vlastitih izvora, prihoda i rashoda, vjerske zajednice obvezne su sastavljati financijski izvještaj samo o primicima iz proračuna i izdacima", upozoravao je GONG prije nekoliko mjeseci, ali čini se uzalud.

Platforma 112: Žito se mora odvojiti od kukolja

Koalicija organizacija civilnog društva Platforma 112 usprotivila se izuzeću vjerskih zajednica od podnošenja izvješća o prihodima i rashodima iz privatnih izvora, kako to predviđa Zakon o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija, koji je danas izglasao Sabor.


"Zalagali smo se za donošenje tog zakona jer nam je stalo da se žito odvoji od kukolja i da sve neprofitne organizacije državi i građanima polažu račune o svom radu. No, u završnom zakonskom čitanju 'uskrsnulo' je izuzeće za sve vjerske zajednice", istaknula je Marina Škrabalo (GONG) uoči jutrošnjeg saborskog zasjedanja.

Radi se, pojašnjava, o izuzeću prema kojem vjerske zajednice nikome ne trebaju polagati račune za sve prihode i rashode iz privatnih izvora financiranja, već samo za one iz proračunskih sredstava. "Time se legalizira porezna oaza u Hrvatskoj, posebno kada se uzme u obzir da su vjerske zajednice oslobođene bilo kakvog poreza na transakciju nekretninama i zemljištem", ocijenila je Škrabalo.

Protiv javnog mijenja

Milana Romić iz Kuće ljudskih prava napomenula je kako je Platforma 112 svoj apel poslala saborskim zastupnicima. "Istraživanje javnog mijenja iz studenog 2013. koje je proveo CESI i IPSOS PULS pokazalo je kako se 83 posto građana koji se izjašnjavaju kao katolici izjasnilo za to da crkva treba izvještavati o prihodima i rashodima", rekla je Romić.

GONG je danas od Komisije za odnose s vjerskim zajednicama i Ministarstva financija zatražila zapisnike sa sastanaka Komisije za vjerske zajednice na kojima je raspravljan taj zakon.

"Temeljem kojeg dokumenta je Ministarstvo financija uvrstilo sporno izuzeće u zakon, s obzirom da uvidom u cijelu dokumentaciju i uvidom u zaključke saborskih odbora nigdje nije naveden takav prijedlog", upitala je Romić.

> Evo kako se crkva financira diljem Euorope

Pročitajte više