Sada je i službeno: Vlada smanjuje plaće za tri posto!

Foto: Admir Buljubašić/Cropix

VLADA je donijela paket odluka i uredbi kojima se smanjuju plaće za tri posto bruto državnim i javnim službenicima. Posljedica je to, kako su rekli, utjecaja gospodarske i financijske krize u Hrvatskoj.


Ministar Arsen Bauk istaknuo je dva izuzetka od ovih uredbi. "Jedan je određeni broj radnih mjesta u sustavu obrazovanja, kojima je koeficijent povećan, uz izračun povećanja od šest posto i onda smanjenje od tri posto, što u ukupnom iznosu daje povećanje od 2,82 posto te čelnika određenih institucija, prvenstveno mislimo na agencije, kojima te plaće usklađujemo sa zakonom i sa sličnim radnim mjestima u državnoj službi", kazao je Bauk.

Ministar je uoči sjednice Vlade rekao kome se smanjuje tri posto, a kome više. "Onim agencijama kojima smo i najavili smanjenje plaća, to je bilo redovno i nešto što smo već najavili, a sada ćemo to operacionalizirati ovom uredbom, tako se poklopilo. Bit će kako kome. Ne mogu sada napamet o prosjeku. Može se dobiti za svakog pojedinačno. Mislim da smo to već kao Ministarstvo objavljivali", kazao je Bauk.

"Naravno da nismo očekivali aplauz"

"Naravno da nismo očekivali aplauz", rekao je prošli tjedan premijer Zoran Milanović. Pljesak nisu ni dobili, no Banski dvori ustraju - uštede su nužne, deficit moramo dovesti u okvire, a tomu će doprinijeti tri posto niže plaće. "To je nekakva matica rijeke koja ne ide uvijek sredinom rijeke i mi tu maticu moramo tražiti da se ne nasučemo", bio je slikovit Milanović.

Budući da je utjecaj gospodarske i financijske krize dodatno ojačao, zbog čega je indeks stope rasta bruto domaćeg proizvoda ponovno negativan i ponovno utječe na pad zaposlenosti, u cilju neophodne štednje i održivosti sustava, te očuvanja radnih mjesta, nužno je smanjiti troškove rada u državnim i javnim službama, pojašnjavaju iz Vlade.

Izmjenama podzakonskih propisa Vlada će smanjiti koeficijente za obračun plaće svih državnih službenika i namještenika kao i u javnim službama, a smanjenje koeficijenata u konačnici neće osjetiti prosvjetari, njima bi plaće trebale čak malo i porasti, uvjeravaju u Vladi. U agencijama, gdje to još nije učinjeno, Vlada će uskladiti koeficijente zaposlenih s koeficijentima državnih službenika.

Pročitajte više