Samaras prisegnuo za premijera: Surađivat će i sa "smrtnim neprijateljem" kako bi spasio Grčku

ANTONIS Samaras, lider Nove demokracije koja je na prošlotjednim izborima dobila najviše glasova, danas je prisegnuo kao novi premijer Grčke.

S obzirom na to da Grčka nema ni vremena ni novaca, a ni volje za neke velike svečanosti, ceremonija je održana odmah nakon što je Samaras dogovorio koaliciju sa Pasokom i manjom ljevičarskom strankom Lijevom Demokracijom. Tu se najbolje vidi kolike su divizije nastale unutar grčkog društva i političkog spektra, kad se Nova demokracija, stranka desnog centra, za koaliranje obratila svom donedavnom "smrtnom neprijatelju, vječnom rivalu Pasoku, a potom još jednoj ljevičarskoj stranci.

Samaras je prisegu izrekao u predsjedničkoj palači u Ateni, a u premijera su ga "zaredili" grčki pravoslavni svećenici. Samaras se zakleo da će napraviti sve što može kako bi se obračunao s ekonomskom krizom. Od nove vlade "će zahtijevati da radi naporno kako bi grčkom narodu vratila nadu".

Koliko je nade ostalo, postat će mu jasno već za koji dan kada će mu "za vrat sjesti" Europska komisija, MMF, ECB i ostali vjerovnici.

Pročitajte više