Sapunaru određen jednomjesečni istražni zatvor!

Foto: Hina

BIVŠI financijski direktor Hrvatskih autocesta (HAC) Josip Sapunar danas je u Županijskom državnom odvjetništvu iznio obranu i odgovarao na pitanja u slučaju u kojem ga se tereti za izvlačenje novca iz te tvrtke. Županijski sud u Zagrebu prihvatio je zahtjev Uskoka te je zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke Sapunaru određen jednomjesečni boravak u Remetincu.

U istrazi zbog izvlačenja novca iz Hrvatskih autocesta (HAC) Uskok je danas poslijepodne zatražio da se bivšem financijskom direktoru te javne tvrtke Josipu Sapunaru odredi jednomjesečni istražni zatvor. Prijedlog je prihvaćen.

Odlučio je to sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić, djelomično prihvativši prijedlog Uskoka da se Sapunaru odredi jednomjesečni istražni zatvor zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke. Devčić je, pak, odbacio dio o pritvaranju zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela.

Sapunarov odvjetnički tim očekivano je nezadovoljan odlukom o istražnom zatvoru. Naime, riječ je o događaju koji završava s 2009. godinom, a Sapunar je osumnjičen da je djelo počinio kao odgovorna osoba HAC-a, što već dugo to nije, ističe jedan od njegovih odvjetnika Gordan Preglej.

"Zaista smo nezadovoljni odlukom da se Sapunaru odredi istražni zatvor zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke, prije svega zbog stava koji je danas imao prilikom davanja iskaza na Državnom odvjetništvu. Kvalifikacija USKOK-a je zlouporaba položaja i ovlasti", rekao je Preglej i dodao da je kaznenim zakonom za to predviđena kazna od jedne do 10 godina.

Bit će ispitano 30-ak svjedoka

Sapunarov odvjetnik Veljko Miljević izjavio je večeras novinarima kako je njegovom branjeniku istražni zatvor određen zbog utjecaja na svjedoke, ali ne zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, što je također predlagao Uskok.

Tužiteljica Željka Pokupec kazala je da će Uskok nakon primitka pisane odluke uložiti žalbu na dio odluke kojom je odbijen prijedlog da se Sapunaru istražni zatvor odredi i zbog ponavljanja kaznenog djela.

Tijekom istrage, kazala je tužiteljica, bit će ispitano 30-ak svjedoka.

Doveli ga na ispitivanje s lisicama na rukama

Sapunara su s lisicama na rukama nakon ispitivanja iz sjedišta tužiteljstva na Savskoj cesti ispratila dvojica policajaca, a njegov odvjetnik Veljko Miljević novinarima je rekao da je aktivno iznosio obranu i odgovarao na pitanja.


"Naš branjenik je danas dao prvu službenu izjavu", kazao je Miljević novinarima, dodavši da je u tom slučaju za postupanje nadležan Uskok.

"Da li je to kraj u ovom momentu ne znamo ni mi, a ne znaju ni voditelji postupka. Vjerujem da će vrlo pažljivo analizirati ovo što je danas rečeno", kazao je Miljević, koji Sapunara u tom slučaju zastupa zajedno s odvjetnikom Gordanom Preglejem.

Dodao je da će Uskok unutar zakonskog roka odlučiti kako će dalje tretirati njegova branjenika, koji je od subote osumnjičen za izvlačenje novca iz HAC-a.

Iz te tvrtke su navodno od 2006. do 2011. izvučeni milijuni eura preko nekoliko podizvođačkih tvrtki. Tzv. aktivnu obranu Sapunar je iznosio i prije tri godine kada je uhićen pod sumnjom da je HAC-ovim novcem, preko agencije Fimi media, punio HDZ-ov crni fond.

Priču do navodno koruptivnog lanca u HAC-u dovela je istraga o izvlačenju novca iz Hrvatske gospodarske komore (HGK). U toj je istrazi trećeoptuženi Igor Premilovac priznao da su na austrijski račun njegove češke tvrtke Remorker International, osim novca izvučenog fiktivnim ugovorima iz Komore, navodno uplaćivana i sredstva HAC-ovih podizvođača.

Miljević tvrdi da je iznos protupravno stečene koristi značajno manji, no što su to objavljivali mediji.

Afere u HAC-u i HGK

Iako su pretragu dokumenata u sjedištu HAC-a u petak navečer vodili Uskokovi istražitelji, slučaj je povjeren zagrebačkom ŽDO koji vodi i istragu o izvlačenju novca iz Hrvatske gospodarske komore (HGK), što je priču o koruptivnom lancu dovelo i do HAC-a.

U toj je istrazi, naime, trećeoptuženi Igor Premilovac priznao da su na austrijski račun njegove češke tvrtke Remorker International, osim novca izvučenog fiktivnim ugovorima iz Komore, navodno uplaćivana i sredstva HAC-ovih podizvođača.

U opsežnom iskazu koji je davao nekoliko dana Premilovac je detaljno ispričao put novca i otkrio sve što je istražiteljima bilo potrebno da slože širi mozaik.

Osim što je kazao da je poznanike nagovorio da otvore tvrtke na čije je račune temeljem fiktivnih ugovora dolazio novac iz HGK, koji bi potom prebacivao na austrijski račun Remorker Internationala i u gotovini ga vraćao u Hrvatsku, Premilovac je ispričao da je sav novac, umanjen za proviziju od 10 posto, preko Davora Komeričkog predavao Zdenki Peternel.

Toj pročelnici ureda predsjednika HGK nedavno je određen jednomjesečni istražni zatvor zbog sumnje da je zajedno s dvojicom suosumnjičenika iz Komore izvukla više od 32 milijuna kuna, od čega je gotovo 29 milijuna zadržala za sebe.

Sličnu ulogu kao što je u HGK imala Peternel, Sapunar je imao u HAC-u, iz kojega je u ovoj aferi navodno izvukao najmanje pet milijuna eura.
 

Pročitajte više