Sarajevo svečanim programom otkriva spomenik papi Ivanu Pavlu II.

Foto: Arhiva

SPOMENIK papi Ivanu Pavlu II. bit će otkriven danas na trgu ispred sarajevske Katedrale Srca Isusova. Program će početi u podne svetom misom u Katedrali koju će predvoditi vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Programom su predviđena i prigodna obraćanja predsjednika Hrvatskog kulturnog društva Napredak Franje Topića, predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande, predsjedatelja Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, autora spomenika Hrvoja Urumovića, apostolskog nuncija u BiH mons. Luigia Pezzuta, te kardinala Vinka Puljića.

Incijativu za podizanje spomenika pokrenulo je hrvatsko kulturno društvo "Napredak" još 2007. godine.

Spomenik papi iz Poljske, koji je prije četiri dana proglašen svetim, rad je kipara Hrvoja Urumovića. Kip visok gotovo tri metra i težak 300 kilograma izliven je u radionici Likovne akademije u Zagrebu u siluminiju, posebnoj leguri aluminija otpornoj na atmosferske promjene. Spomenik će svjedočiti o pohodima Ivana Pavla II. Bosni i Hercegovini 1997. i 2003. godine kada je boravio u Sarajevu, odnosno Banja Luci.

"Nikada nećemo zaboraviti njegove srdačne riječi: Bosno i Hercegovino, nosim te u srcu. Valja nam posegnuti ponovno za njegovim snažnim porukama koje su itekako i danas aktualne", kazao je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić po povratku u Sarajevo iz Vatikana gdje je sudjelovao na svečanosti kanonizacije dvojice papa, Ivana Pavla II. te Ivana XXIII.

Pročitajte više