Sarkozy: Spreman sam povući Francusku iz šengenske zone



NICOLAS SARKOZY svoju kampanju za drugi predsjednički mandat, sada je to sasvim očito, odlučio je utemeljiti na krajnjem desničarenju. Jedna od centralnih tema Sarkozyjeve kampanje je ilegalna imigracija.

Već ranije je Sarkozy izjavljivao da u Francuskoj ima previše stranaca, te obećao da će, ukoliko ga građani opet izaberu, smanjiti broj imigranata koji godišnje dolazi u Francusku sa 180.000 na 100.000. No, sada je otišao i korak dalje.

Sarkozy zbog imigranata spreman povući Francusku iz zone šengena

U najnovijem predizbornom obraćanju francuskoj javnosti, Sarkozy je zaprijetio da će povući Francusku iz šengenske zone! Kako javlja AP, Sarkozy je ovu najavu dao na predizbornom mitingu u Parizu.

"Ukoliko se ne postigne napredak u zaštiti europskih granica od ilegalnih imigranata, spreman sam povući Francusku iz zone šengena", poručio je Sarkozy svojim biračima. Osim o radikalnom zaokretu "mainstream" politike prema desnici, koja je zbog gospodarske krize postala europska svakodnevica, ova izjava nanovo svjedoči i o poljuljanim temeljima Europske unije.

Ankete: Sarkozy gubi u drugom krugu

Sarkozy je u kampanji također postao zagovornik svojevremenog protekcionizma u europskoj ekonomiji. Sarkozy se zalaže za kampanju "Kupujmo europsko", modeliranu prema sličnoj kampanji koju su proveli Amerikanci, a koja bi trebala ojačati gospodarstva zemalja EU povećanom potražnjom za domaćim proizvodima.

Međutim, kako sada stvari stoje, zaoštravanje retorike Sarkozyju neće pomoći. Prvi krug francuskih izbora održava se 19. travnja. Očekuje se da će u drugi krug, koji se održava 6. svibnja, proći Sarkozy i socijalist Francois Hollande. Ankete predviđaju uvjerljivu Hollandeovu pobjedu u drugom krugu.

Pročitajte više