Saša Cvetojević: Upitna je sposobnost države da pravilno raspodijeli novac

Screenshot: N1

SAŠA Cvetojević uspješan je poduzetnik i investitor zaslužan za osnivanje Zagrebačkog inkubatora koji je hrvatskoj start-up sceni ponudio modalitete financiranja i lansiranja na globalna tržišta po uzoru na Y Combinator i Kickstarter.

Cvetojević je u gostovanju na N1 televiziji podijelio svoja promišljanja o državnim investicijama u istraživanja i razvoj, ocijenivši da se situacija popravlja. Prema njegovim riječima, zahvaljujući većoj pažnji medija pojačana je i aktivnost države.

Nešto sredstava ima

"Ako ništa drugo sad se barem radi pompoznije i glasnije, u svakom slučaju nešto sredstava ima. Uvijek je upitna ta mogućnost države da ona pravilno alocira sredstva, da ona bude taj distributer koji će uzeti meni i vama, a onda dati nekome drugome i pogoditi pravilno. Mi kao privatni investitori i tvrtke često puta promašimo, a imamo više motivacije od državnih službenika da pogodimo pravu stvar," rekao je Cvetojević i dodao da privatni investitori nemaju porezne olakšice kakve su ponuđene u Velikoj Britaniji ili Turskoj, a koje su se pokazale kao dobar generator rasta i investicija.

Poduzetnik se osvrnuo i na "nepostojeću vezu između znanosti i biznisa", posegnuvši za primjerom Instituta Ruđer Bošković čiji projekti nemaju nužno realnu primjenu i kojem je također potrebno restrukturiranje i smanjivanje administrativnih i drugih troškova.

Kraj priče s Imunološkim


Cvetojević, koji je još uvijek suvlasnik Imunološkog zavoda, kaže da je za njega ta investicija propala, a priča završena. 

"Godine zanemarivanja su učinile svoje. Prije šest ili osam godina je bilo planova da se Imunološkom zavodu promijene i prošire prostori. U međuvremenu svijet je išao dalje, norme su sve teže, a oni su ostali u prastarim zgradama sa prastarom opremom i kadrom koji se osuo nakon što je vidio da je situacija u firmi loša. Po meni, ta priča je gotova," kaže suvlasnik Imunološkog.

"Buzzword"

Na kraju razgovora s Zoranom Šprajcom, poduzetnik se osvrnuo i na "startu-up kao buzzword", odnosno na njegovo tumačenje unutar hrvatske političke i medijske scene.

"Startup je postao buzzword, kad smo mi o tome prije pet godina pričali nitko nije razumio o čemu je riječ, a i danas neki ministri to brkaju pa kažu da je startup kad netko nakon fakulteta pokrene posao. Startup je puno drugačija stvar, otvaranje pečenjarnice ili prijevozničke tvrtke je poduzetnički poduhvat, ali to nije niti približno ono što se danas smatra startupom. Startup sigurno ne može pokrenuti državu ili je spasiti, ali može privući investicije i mlade ljude zadržati u Hrvatskoj," zaključuje Cvetojević. 

Pročitajte više