Sastanak Eurogrupe: Rasprava o prezaduženim članicama

Foto: europa.eu

MINISTRI financija eurozone, tzv. Eurogrupa, sastat će se danas u Vilniusu kako bi osigurali da članice koje su primile paket pomoći ostanu pri programima za sređivanje stanja javnih financija.

"Saslušat ćemo sve zemlje koje su primile pomoć , kako bismo vidjeli koliki je napredak ostvaren i što još mora biti napravljeno", izjavio je jedan dužnosnik upoznat sa situacijom, a prenosi France Presse.
 
Prezadužena Grčka, koja je dva puta primila međunarodnu pomoć, vjerojatno će biti u centru pažnje, a u ovom trenutku se procjenjuje da će toj zemlji biti potrebno novih deset milijardi eura kako bi uravnotežila svoje financije. Njemačka kancelarka Angela Merkel, koju 22. rujna očekuju izbori, nije, međutim, voljna potpisati još jedan paket pomoći, jer bi to izazvalo veliko negodovanje glasača.
 
Ministri eurozone će, također, razgovarati o načinu pružanja pomoći Irskoj, koja će krajem ove godine izaći iz paketa pomoći, kao i o Portugalu, u kom su pojedini uvjeti iz programa paketa pomoći odbačeni kao nezakoniti.
 
Portugal, koji bi sredinom iduće godine trebalo okončati ovaj program, sada mora pronaći druge načine kako bi ispunio svoje ciljeve. Međutim, s ekonomijom koja se samo blago vratila na rast, postoji jako malo prostora za manevriranje .
 
Kako navode izvori iz EU, glavno pitanje za službeni Dublin i Lisabon je da li će biti spremni da se sami vrate na financijska tržišta ili će im biti potrebna pomoć kako bi ostvarile taj prijelaz.
 
Irski ministar financija, Michael Noonan, izjavio je da bi kreditna linija od deset milijardi eura dobro došla Irskoj, jer bi time poraslo povjerenje investitora u tu zemlju.
 
Ministri eurozone će, također, procijeniti napredak Cipra u provedbi reformi, koji je početkom ove godine dobio pomoć od deset milijardi eura.
 
Među spomenutim temama bit će i pitanje Slovenije, budući da je ova zemlja suočena sa sličnim problemima, uz veliku krizu u bankarskom sektoru.
 
Za subotu je zakazan sastanak ministara financija iz svih 28 zemalja Europske unije, koji bi trebao procijeniti napredak na području osnivanja bankarske unije.
 
 

Pročitajte više