Sastanak sindikata i uprava brodogradilišta: "Lako je pričati o privatizaciji, ali mi posla nemamo"

Ilustracija: Arhiva

U MINISTARSTVU gospodarstva sastaju se predstavnici sindikata i uprava brodogradilišta Brodosplit, Brodotrogir i ”3. Maj”. Tema je privatizacija preostalih hrvatskih škverova.

Europska unija odobrila je prodaju Brodosplita, a u Ministarstvu gospodarstva nadaju se da će isto biti i u slučaju ostalih brodogradilišta. "Nakon toga ide Brodotrogir, ugovor je parafiran ali ide na čitanje u Europsku komisiju. Vjerujem da će biti potpisan u ožujku, a do 1. srpnja trebao bi biti zadnji korak, rješenje za Treći maj", izjavio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Radnici riječkoga 3. Maja protive se mogućnosti parcijalne privatizacije. Nije tajna da se taj škver namjerava prodati Uljaniku, no postoje najave da će pulsko brodogradilište dati ponudu za samo neka društva u sklopu 3. Maja. Predsjednik radničkog vijeća David Bregovac:

"Nema parcijalne privatizacije, mora se prema svima isto postupati. Ako je dobilo jedno društvo plaću mora dobiti i drugo društvo plaću. To je posao Uprave brodogradilišta. Lako je pričati o privatizaciji i restrukturiranju, ali mi posla nemamo. Hoće li taj posao biti brodovi, automobili ili avioni, mi to ne znamo. Mora netko, a to je Uprava možda uz pomoć Vlade, netko mora nama nabaviti posao. Ako neće to raditi, neka se maknu pa ćemo mi radnici raditi i svoj i njihov posao", poruka je sindikata 3. Maja uoči današnjeg sastanka s Upravom.
 

Pročitajte više