"Sat sudnjeg dana" ostaje na pet do 12

Foto: Arhiva

KAZALJKE na "satu sudnjeg dana" i dalje pokazuju pet do 12. Na to su "vrijeme" pomaknute u siječnju prošle godine, a zlokobno predviđanje i dalje ostaje isto.

"Sat sudnjeg dana" održava Društvo atomskih znanstvenika. Ovaj sat je simbol prijetnje uništenja čovječanstva nuklearnim ili biološkim oružjem, klimatskim promjenama ili drugim katastrofama uzrokovanim ljudskim djelovanjem.

Znanstvenici podsjećaju da je 2012. bila jedna od najvrućih godina koja se pamti, obilježena razornim olujama i sušama. Ove ekstremne vremenske pojave, ističu znanstvenici, rezultat su atmosfere zagađene stakleničkim plinovima, odnosno štetnog ljudskog djelovanja, prenosi LiveScience.

Upravo su klimatske promjene najštetniji utjecaj za čovječanstvo u suvremenom društvu, uvjereni su znanstvenici koji održavaju "sat sudnjeg dana", a koji su tim povodom pisali i Baracku Obami. Američkog predsjednika mole da zajedno s ostalim globalnim vođama pronađe zajednički jezik oko rješenja problema globalnog zatopljenja.

Obamu su također pohvalili zbog "poduzimanja koraka kojima usmjerava SAD prema racionalnijim rješenjima u energetici". Obama, naime, podržava i potiče korištenje obnovljivih izvora energije, iako SAD u tom području i dalje kaska za mnogim zemljama zapadnog svijeta.

Pročitajte više