Šatoraši protiv predsjednice i premijera: Ne može mimohod za Oluju u Zagrebu

Foto: Index

DANAS u 11 sati u šatoru pred Ministarstvom branitelja šatoraši su održali novu press konferenciju, u kojoj su se osvrnuli na činjenicu da je Glogoški 5 mjeseci protupravno živio u kući u Zaprešiću.

Okupljenima se pri početku konferencije obratio Josip Klemm, jedan od vođa prosvjednika iz Savske.

"Danko Miljevac kod Donjeg Miholjca se ubio, naš branitelj koji je u poruci poručio "Čuvajte Savsku". Pressicu posvećujemo Odbijanju zahtjeva Sabora o neuvrštavanju Zakona o hrvatskim braniteljima u ustavni zakon. Matić je ministar Vlade, a ne branitelja", kazao je Klemm.

Mimohod za Oluju u Kninu

"Vlada je rekla da nije napravljena analiza za zakon. A je li Matić napravio analizu 400 tisuća kuna, analizu svojih troškova i analizu svog stana kojeg je kupio za nula kuna. Srbočetnici su ubijali i odvodili u logor Hrvate i hrvatske branitelje, a dan Oluje je veličanstvena akcija gdje je oslobođen Knin. Ne možemo dozvoliti mimohode u Zagrebu, nego Kninu.

Zašto se 25. lipnja Mimohod ne održi u Zagrebu?", poručuje sve eksponiraniji prosvjednik iz Savske Dražimir Jukić.

"Sutra pozivamo sve da uplate Visiji Croatici za pomoć Imunološkom zavodu. Sutra u 10 sati da uplate svoj doprinos za spas hrvatskoga naroda i da ne prodajemo sve hrvatsko. Posljednjeg dana dosta je bure podiglo da Ministarstvo plaća Sheraton Glogoškome. Di on spava?", kazao je Jukić, a nastavio je Klemm.

"Javnost se opterećivala zašto smo u odorama, pa onda je li skup legalan. Kad je Ostojić rekao da smo legalno ovdje, govorilo se o prijavi skupa, o wc-ima i o spavanju Glogoškog...

Je li veće zlo da Glogoški zajedno sa 100%-tnim invalidima spava u kući u Zaprešiću ili pak neko drugo? Glogoški je sad u krevetu s temperaturom od 40. Zadnju tribinu održao je u Požegi. Bio je pokriven s dvije jakne i dekom, a supruga mu je pojačala grijanje u autu", kaže Klemm.

Klemm: Kolinda je tako rekla i tako mora biti, proslava ostaje u Kninu

"Dobro da je Glogoški rekao da u Sheratonu spava. Hrvatska bi se trebala pobrinuti za sve branitelje. Nađ je rekla "Nisam luda da mu plaćam smještaj", ali su ludi da potroše 400 tisuća kuna. Nije bitno di Glogoški spava. Bitno je da ostajemo u Savskoj. Na svaki način se želi preseliti proslavu iz Knina u Zagreb. Neka budu i u Zagrebu i Slunju, ali mora ostati u Kninu. Predsjednica je rekla da proslava mora ostati u Kninu", dodao je Klemm.

Podsjetimo, upravo su s Pantovčaka poručili kako je obilježavanje Oluje mimohodom u Zagrebu inicirala upravo predsjednica Republike kada je nedavno u svome Uredu primila ministra obrane Antu Kotromanovića i načelnika Glavnog stožera Dragu Lovrića. Također, potvrđeno je i kako između Pantovčaka i Banskih dvora postoji suglasje da se 20. godišnjica "Oluje" obilježi vojnim mimohodom u Zagrebu.

> Kolinda bi "Oluju" obilježavala dva dana: Najprije parada u Zagrebu pa ceremonija u Kninu

Na upit novinara o tome zašto se to pitanje želi pretvoriti u političko prepucavanje, umjesto da se govori o onome što je bitno - braniteljskim pravima, Klemm je istaknuo kako je to "pravo pitanje".

"Bravo. Pravo pitanje. Ovo nije šator Glogoškog i Klemma, već šator hrvatskoga naroda. Novinari žele obmanuti hrvatsku javnost", kazao je.

Jukić: Sad im smeta grb, jednom će im smetati ime Hrvatska

Na novinarski upit o 400 tisuća potrošenih kuna u Ministarstvu branitelja, Jukić je odgovorio kako je toliko novaca potrošeno na Matićeva putovanja

"Toliko je potrošeno na putovanja ministra Matića, a nije obrazložio na što. Uporno odbija. Vi zatražite uvid u ispis gdje je potrošio to. Pohvalno je što su povukli one regionalne pločice. Nije nam jasno kome smeta hrvatski grb. Jednom će im smetati i ime Hrvatska. Ostojiću, koliko su koštale radnje za te tablice i koliko je to koštalo porezne obveznike?", upitao je Jukić.

"U zadnjih mjesec dana hrvatski branitelji su pokazali zajedništvo. Bili smo na sastanu s Kolindom Grabar-Kitarović, Bozanićem i Lekom. Jedino je Milanović odbio sastanak s nama. Ne želi pomoći u rješavanju problema branitelja. U 15 dana ćemo zajedno s javnosti napraviti okrugli stol i pozvat predsjednicu, Matića, Milanovića i Bozanića, pa vidjeti tko nas naziva kukavicama", poručio je Klemm.

Klemm: Bozanić nas nije pozvao da rušimo Vladu

"2. svibnja pozivamo sve na skup zajedništva. Dosta je iseljavanja iz zemlje. A čija su vrata otvorena kod premijera? Da li su razgovarali profesori, seljaci, studenti, i liječnici s njim? Taj čovjek nema vremena za ikoga, samo za sebe. 2. svibnja je dan stradavanja u Borovom selu. Ići ćemo na svečani mimohod u Borovo selo, a tad na skup u Zagreb.  Na taj datum 1995. godine je napadnut Zagreb i zato ćemo na taj dan. Taj će dan biti u 18 sati i misa u katedrali.

Hrvatski branitelji nemaju novaca da idu na određena događanja. Pustit ćemo da vidimo što antiprosvjednici žele", dodao je.

Na novinarsko pitanje o tome što je Bozanić poručio prosvjednicima, Klemm je odgovorio kako im je "kardinal dao nadu da ustraju".

"Nije nas pozvao da rušimo Vladu, već da se nadamo u bolje sutra i hvala mu", zaključio je.

Pročitajte više