Šatordžije sutra prikupljaju potpise saborskih zastupnika

Foto: Hina

ŠATORDŽIJE za sutra najavljuju prikupljanje potpisa saborskih zastupnika. Prosvjednici iz Savske 66 će u 9 sati stati pred Hrvatski sabor i zatražiti potporu za "inicijativu uvrštavanja u dnevni red sjednice Hrvatskog sabora prijedlog odnosa institucija Republike Hrvatske prema hrvatskim braniteljima, članovima njihovih obitelji i Domovinskom ratu," piše u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik Udruge 100%-tnih HRVI I. skupine, Đuro Glogoški.

Glogoški se danas u Saboru sastao sa zastupnicima iz HDZ-a i HDSSB-a, koji podupiru zahtjeve branitelja prosvjednika, a za stavljanje njihovih zahtjeva na dnevni red saborske sjednice braniteljima trebaju potpisi najmanje 51 zastupnika.

Hoće li Sabor doista o tome raspravljati novinari su upitali predsjednika Sabora Josipa Leku, koji je, nakon sjednice Kluba zastupnika SDP-a, podsjetio da je Sabor nekoliko puta raspravljao o braniteljima, posljednji put o izvješću o ostvarivanju braniteljskih prava. "Branitelji su bili tu na početku i otišli su. Pravo njihovo. Mi ćemo u skladu s poslovnikom uvijek otvoriti raspravu", poručio je Leko.

"Dijalog nikada neće biti zatvoren"

Upitan hoće li na rješavanju braniteljskih problema surađivati s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, odgovorio je: "Sabor ima samostalni djelokrug, a svaka inicijativa i političko djelovanje koje može doprinijeti rješavanju društvenih problema pojedinih skupina ili da se smanje sukobi među pojedinim skupinama ili da se smanje političke razlike, je dobrodošla", rekao je Leko.


Naglasio je da s braniteljima u cjelini razgovore vodi Vlada, te da branitelji imaju svoje Ministarstvo. "Pokušaj Sabora je bio i ostao u dobroj vjeri. Ostajemo kod toga, što sam ponovio nekoliko puta, da što se tiče predsjednika Sabora dijalog nikada neće biti zatvoren, posebno ne dijalog s hrvatskim braniteljima. Bit ću zadovoljan osobno, ali i kao predsjednik Sabora, ako doprinesemo rješavanju bilo kojih problema vezanih za braniteljsku populaciju. Ostajem kod toga da je dijalog s braniteljima potreban", poručio je Leko.

Napomenuo je, međutim, da branitelji imaju različite poglede na različite probleme u društvu i različita politička rješenja.

Leko tvrdi da ne zna ništa o medijskim nagađanjima kako će parlamentarni izbori biti već u travnju. "Još ništa o tome ne znam", rekao je Leko novinarima i potvrdio da o datumu izbora nije bilo riječi ni na klubu SDP-a niti na njegovu sastanku s Kolindom Grabar Kitarović na Pantovčaku.

Pročitajte više