Saucha predstavio program fešte od 5 milijuna kuna! "Jebala vas EU, ima li ona čarobni štapić da problemi nestanu?"

Foto: Goran Mehkek/Cropix

NA PRESS KONFERENCIJI koja se održala u Vladi RH, Tomislav Saucha predstavio je program fešte od 5 milijuna kuna za koju iz Vlade tvrde kako je za građane, a ne za svitu koja dolazi u Zagreb. Saucha je kazao kako će financijske detalje objaviti nakon fešte.

"Uvjeren sam da će ovo biti jedan spektakl! Pozivam sve da dođu! Trg je maksimalno otvoren, cijela koncepcija je napravljena da ljudi budu što više u svemu tome!", pozvao je Saucha dodajući kako su dobili potvrdu od meteorologa da je mogućnost kiše samo 2 posto! "No, bit će malo hladno pa se obucite", dodao je.

Više od 700 izvođača

170 stranih gostiju i više od 700 izvođača neke su od brojki koje će obilježiti proslavu hrvatskog ulaska u EU. Nastupiti će i 2Cellos i nizozemski DJ. Za proslavu je akreditiran 681 novinar.

Baština i tradicija okosnica su programa kojim će se Hrvatska predstaviti. Umjetnički voditelj proslave i pomoćnik ministrice kulture Berislav Šipuš rekao je da je nakon razmišljanja i konzultacija zaključeno da okosnica programa bude hrvatska materijalna i nematerijalna baština s UNESCO-vog popisa.

"To su i oni običaji, plesovi i pjesme koje imamo tradicijski, ali i materijalne prirode. To je bio temelj oko kojeg smo osmislili jedan program koji bi Hrvatsku prikazao kao jednu suvremenu zemlju, spremnu da se i politički sada pojavi u Europskoj uniji, ali i koja je kulturom, tradicijom i umjetnošću već odavno u tom prostoru", rekao je Šipuš.

Redateljica programa Dora Ruždjak Podolski nabrojala je sve izvođače glavnog programa. Među njima su Simfonijski orkestar HRT-a, zbor HNK, folklorni ansambl Lado, vrhunski operni solisti, ali i ostali vrhunski umjetnici svaki u svom dijelu programa. Bit će tu od glagoljaškog pjevanja, izvedbi na narječjima novog vala sa Darkom Rundekom i Srđanom Sacheraom iz legendarnih Haustora pa do sportaša i znanstvenika. Redateljica kaže da je ponosna na sve točke programa.

"Jer su one prvenstveno najbolji prikazi regija u kojima su nastale, regija na kraju krajeva, koje tu tradiciju čuvaju, a potom i naravno naše velike tradicije koju smo se čitavo vrijeme trudili uklopiti u jedan sasvim suvremeni kontekst", kazala je Ruždjak Podolski.

"300 000 nezaposlenih koga vraga da slave?"

Vlada je i putem Facebook stranice pozvala građane da dođu na Trg bana Jelačića, a one koji ne mogu doći pozvala da sve prate putem streaminga.

"Vi možete slaviti, kad ste plaćeni da pričate gluposti i ne radite ništa....300 000 nezaposlenih koga vraga da slave? Jedino pozitivno u čitavoj priči je da ni vi ni oporba nećete imati više za svake izbore EU kao nešto što ste kao pozitivno ostvarili....ebala vas EU....ima li EU čarobni štapić  da svi problemi nestanu? Slaviti....sram vas bilo sve skupa.", poruka je jednog Vladinog "prijatelja" na Facebooku.

Cijeli program možete pogledati ovdje:

EU,HR prezentacija

Pročitajte više