Saudijski kralj Abdulah završio u bolnici zbog upale pluća

Foto: Guliver Image / Getty Images

KRALJ Saudijske Arabije Abdulah, hospitaliziran u srijedu u Rijadu, ima upalu pluća zbog koje je u petak intubiran da lakše diše, objavio je kraljevski ured u priopćenju.

Česte hospitalizacije 90-godišnjeg kralja redovno izazivaju nagađanja o budućnosti vodstva saudijskog kraljevstva, svjetske naftne sile i ključnog čimbenika u politici Bliskog istoka.

Kralj, koji je posljednjih godina bio na niz operacija, hospitaliziran je kako bi "obavio neke pretrage", naveo je kraljevski ured.

Nakon što je intubiran, pacijent je stabilno, navodi se u priopćenju koje ne precizira trajanje hospitalizacije.

Kralj Abdulah je stupio na prijestolje u kolovozu 2005. nakon smrti svojega polubrata Fahda, iako je od 1995. on ustvari vodio kraljevstvo.

U zadnje vrijeme se sve rjeđe pojavljuje u javnosti i često ga zastupa princ nasljednik Salman Ben Abdel Aziz (77), kao i na posljednjem summitu Vijeća za suradnju u Zaljevu, početkom prosinca u Kataru.

Princ Salman, kraljev polubrat, imenovan je princem nasljednikom u lipnju 2012.

Kralj Abdulah hospitaliziran je dok je Rijad aktivno angažiran u međunarodnoj koaliciji koja pod vodstvom Sjedinjenih Država izvodi zračne napade na džihadiste skupine Islamske države (IS) u Siriji i Iraku. Ultrakonzervativno kraljevstvo je dugo bilo pod pritiskom da se uključi u borbu protiv džihadista i prekine financiranje i priljev saudijskih dragovoljaca u njihove redove.

Pročitajte više