Saudijski kralj najavio borbu protiv ISIL-a

Foto: Guliver Image/Getty Images

KRALJ Saudijske Arabije Abdulah rekao je da će se boriti s vjerskim ekstremizmom, obećavši da će spriječiti "šačicu terorista (...) da šire strah među muslimanima", misleći pritom na džihadiste u Iraku i u Siriji.


U propovijedi koju je održao u prigodi početka ramazana, mjeseca muslimanskog posta koji u većini muslimanskih zemalja počinje u nedjelju, kralj je rekao da je islam "religija jedinstva, bratstva i međusobne pomoći". "No danas vidimo da neki, privučeni krivim pozivima (...) brkaju reforme i terorizam", dodao je.

"Njihov je cilj sijati razdor među muslimanima", istaknuo je, smjerajući na radikalne sunitske džihadiste Islamske države u Iraku i na Levantu (ISIL) koji od 9. lipnja vode silovitu ofenzivu u Iraku a aktivni su i u sirijskom sukobu.

ISIL želi uspostaviti islamski kalifat na dijelu teritorija Iraka i Sirije. Njegova ofenziva prijeti i zemljama koje graniče s Irakom, poput Saudijske Arabije i Jordana.

"Nećemo dopustiti da šačica terorista koji zlorabe islam u osobne svrhe, širi strah među muslimanima i šteti našoj domovini", upozorio je kralj Abdulah a prenijela je službena agencija SPA. "Nastavit ćemo borbu s tom pošasti, uz Božju pomoć (...) i zahvaljujući našoj odlučnosti i suradnji svih pripadnika našega naroda, zgazit ćemo ih", obećao je. Na kraju je poželio muslimanima "sigurnost, napredak i stabilnost" u prigodi početka ramazana.

Saudijska Arabija, u kojoj su sveta muslimanska mjesta Meka i Medina, prihvatila je radikalnu inačicu sunitskog islama, a brojni poznavatelji situacije tvrde da tajno financiraju ISIL.

Pročitajte više