Savezu Izviđača zaprijetila ovrha: Odvjetnici traže milijunsku naknadu za izgubljeni spor!

Foto: scouts.hr

DALIBOR Jelavić, izviđački starješina i instruktor s više od 50 godina članstva u Savezu izviđača Hrvatske,upozorio je ovih dana na najnovija događanja u Savezu izviđača Hrvatske (SIH) krovnoj nacionalnoj izviđačkoj organizaciji u Republici Hrvatskoj s tradicijom duljom od 105 godina, u kojoj je - kroz niz generacija sudjelovalo više od 460.000 djece i mladih ljudi.

Naime, Savezu izviđača Hrvatske ovih dana je izdan višemilijunski ovršni nalog za odvjetničke troškove u izgubljenom sudskom sporu o pravu korištenja Otoka mladosti (otok Obonjan) kraj Šibenika. Otvoreno pismo objavljujemo u cijelosti. 

"Provedba ovrhe kao posljedicu može imati prodaju kompletne SIH-ove nepokretne imovine i izviđačke opreme, sa svim prostorima za rad i uredima  na oko 250 kvadratnih metara u Preradovićevoj ulici u Zagrebu. Tu su nekretninu prije 30-tak godina kupili izviđači: 65.000 djece i mladih ljudi, uplatom po 10 tadašnjih dinara u kampanji „Moj dinar za SIH“.  Dužnost mi je, kao izviđačkom starješini i instruktoru s više od 50 godina članstva u Savezu izviđača Hrvatske, izvijestiti javnost o prijetećoj sudbini izviđačke imovine i upitnoj daljnjoj perspektivi sveukupnog pokreta izviđaštva u Hrvatskoj, koja će se dogoditi ukoliko se provede ovršni nalog.
 
Kaznenu prijavu radi osnovane sumnje na počinjeno kazneno djelo rukovoditelja Saveza izviđača Hrvatske podnio sam Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske.
 
Ne dopustimo ovrhu nad imovinom naše djece i mladih!
 
Ja sam od 1990. do 1997. godine bio profesionalni tajnik SIH-a. Zbog odluke Grada Šibenika o uskraćivanju prava korištenja izviđačkih objekata na Otoku mladosti, 1991. godine pokrenuo sam sudski spor. Sudski spor se vodio bez isticanja vrijednosti spora. Prvostupanjskom presudom SIH je izgubio spor.
 
Kada sam doznao da rukovodstvo SIH-a želi u žalbi promijeniti vrijednost spora s 0,00 kn na 24 milijuna kuna, toj sam se odluci usprotivio i zbog toga sam dobio otkaz.
 
Upravo je tom odlukom rukovodstva SIH-a o promjeni vrijednosti spora s 0,00 kn na trostruko veći iznos i od procijenjene vrijednosti objekata od strane Vlade Republike Hrvatske, prokockana cjelokupna imovina SIH-a. Ne samo da su prokockali imovinu, dali otkaze svjedocima, već su „uspjeli“ rastjerati članstvo sa 70.000 na sadašnjih nešto više od 3.000 članova.
 
Postoji osnovana sumnja da je vrijednost spora namjerno uvećana da bi se odvjetnicima isplatile milijunske naknade i, možda, sebi priskrbilo protupravnu imovinsku korist. Nakon razgovora o novonastaloj situaciju s većim brojem izviđačkih voditelja i predsjednika izviđačkih udruga koji su me kontaktirali, podnio sam kaznenu prijavu protiv rukovodstva SIH-a od 1998. do danas.
 
Nadam se da ćete i Vi u okviru vaših radnih zadataka, te profesionalne i građanske etike postupiti na Vama dostupan način u zaštiti javnog interesa i prava na cjelovitu informaciju zainteresirane javnosti: djece, mladih ljudi, roditelja i političkih vođa zajednice u kojoj živimo"

Pročitajte više