Savić: Boljkovac nije mogao donositi odluke o pogubljenjima bez suđenja

Foto: Hina

NA SUĐENJU Josipu Boljkovcu za zločin nad civilima na karlovačkom području u svibnju 1945. godine svjedočili su bivši djelatnici OZNA- e Miroslav Savić i Milka Sladić Brodarić.

84-godišnji Savić rekao je da šefovi kotarske OZNA-e, odnosno Povjerenstava, a Boljkovac je to bio u Karlovcu, nisu mogli donositi odluke o pogubljenjima bez suđenja. Tu je ovlast mogao imati samo načelnik okružne OZNA-e, a to je bio Vlado Novaković, tvrdi svjedok. Na upit Boljkovčeva branitelja Ante Nobila, Savić je potvrdio svoj raniji iskaz.

"Vlado Novaković je kao načelnik OZNA-e imao najveću vlast, a bio je član Politbiroa okružnog komiteta. Mislim da je sudbina svakog pojedinca bila u njegovim rukama, od momenta uhićenja pa dalje. I šefovi kotarskih OZNA-i su zapravo ovisili o njegovim naredbama", pročitao je Nobilo, a Savić potvrdno zaključio: "Naš Vlado je bio alfa i omega, da".

Kotarska OZNA nije mogla dati zapovijed jedinici Korpusa narodne obrane Jugoslavije (KNOJ-a), dodao je Savić, koji ne zna za bilo kakav slučaj likvidacije civila.

Svjedokinja Sladić Brodarić također je navela da je Vlado Novaković, a ne Boljkovac, bio glavni u okružnoj OZNA-i kada je prema optužnici 21 civil uhićen i ubijen na području Duge Rese zbog suradnje s ustašama.

Suđenje se nastavlja 17. veljače kada bi trebao svjedočiti Petar Banovac.

Pročitajte više