Saznajte zašto su ovo najbogatije države svijeta, dok Hrvatska i dalje tone prema dnu

Foto: Index, Svjetska banka

PREMA podacima o BDP-u po stanovniku koje je za 2013. godinu objavila Svjetska banka, najbogatija država svijeta i dalje je Luksemburg, dok je Hrvatska prema posljednjim objavljenim podacima zauzela 46. mjesto. Lista uključuje 215 država i zasebnih upravnih regija iz cijelog svijeta.

Listu 10 zemalja s najvećim BDP-om po stanovniku predvode Luksemburg (111.162 američkih dolara po stanovniku), Norveška (100.819 dolara) i Katar (93.352 dolara). "Iznenađenje" na ljestvici je Makao, koji je ove godine "pregazio" Švicarsku te s BDP-om od 91.376 dolara po stanovniku zauzeo treće mjesto, dok je Švicarska peta (80.528 dolara). Slijede Australija (67.468 dolara), Danska (58.930 dolara), Švedska (58.164 dolara), Singapur (55.182 dolara) te SAD (53.143 dolara).

Hrvatska, koja je zauzela 46. mjesto, u 2013. godini je imala BDP po stanovniku od 13.530 dolara.

Što se tiče zemalja u susjedstvu, za Sloveniju i Mađarsku podataka za 2013. godinu nema, Italija je zauzela 26. mjesto (34.619 dolara), dok Crna Gora (71. mjesto - 7.126 dolara), Srbija (79. mjesto - 5.935 dolara) i Bosna i Hercegovina (91. mjesto - 4.656 dolara) stoje lošije od Hrvatske.

 
Data from World Bank

A ovo je 10 veličanstvenih...

1. Luksemburg

Iako je površinom i brojem stanovnika (nešto više od pola milijuna) Luksemburg tek mala europska državica, gledano prema razvijenosti i snazi gospodarstva Luksemburg je pravi div. Iako su u zemlji razvijene sve gospodarske grane, uključujući i industriju teških metala, svoj gospodarski uzlet Luksemburg prvenstveno zahvaljuje iznimno razvijenom financijskom i bankarskom sektoru.

2. Norveška

Gospodarski div Skandinavije, Norveška, primjer je miješane ekonomije, a iznimno moćno gospodarstvo sagrađeno je na eksploataciji i izvozu nafte i plina. Druge važne grane industrije uključuju ribarstvo, prijevoz, preradu hrane, brodogradnju, metalurgiju, kemijsku industriju, rudarstvo te drvnu i papirnu industriju.

3. Katar

Temelj katarskog bogatstva leži u golemim zalihama nafte i zemnog plina. Kako bi i u budućnosti ostali jedna od gospodarskih sila, ova arapska zemlja pokušava smanjiti svoju ovisnost o zalihama nafte te se usmjerila i na razvoj visoke tehnologije. Posljednjih godina se ulaže i u razvoj turizma.

4. Makao

Zasebna upravna regija Makao kineski je kockarski raj. Makao, koji broji tek nešto više od pola milijuna stanovnika, jedino je mjesto u Kini gdje je kockanje legalno, a prihodi mu nadmašuju svjetski poznatu kockarsku meku Las Vegas - i to za čak sedam puta prema prošlogodišnjim podacima. Osim (kockarskog) turizma, Makao ima i razvijenu tekstilnu te elektroničku industriju, kao i bankarstvo. Naime, Makao je jedan od svjetski poznatih prekomorskih (offshore) financijskih središta te porezni raj.

5. Švicarska

Švicarska je u svijetu poznata kao oaza slobodnog bankarstva, meka elitnog zimskog turizma i kraljevstvo čokolade. Zemlja ima i izuzetno razvijenu metalnu, elektroničku te farmaceutsku industriju.

6. Australija

"Raj na drugoj strani svijeta", Australija, svoj gospodarski uspon temelji na rudnim bogatstvima te razvoju poljoprivrede i stočarstva, koji su temelj izvoza. Australsko gospodarstvo odlikuju visok rast, nizak stupanj inflacije te ekonomija temeljena na niskim kamatnim stopama.

7. Danska

Moderno tržišno gospodarstvo Danske uvelike ovisi o vanjskoj trgovini i izvozu. Najmanja nordijska zemlja poznata po visokom životnom standardu. Ima snažnu riblju industriju i trgovačku flotu. Glavna područja djelatnosti proizvodnog sektora su prehrambeni proizvodi, kemikalije, strojevi, metalni proizvodi, elektronička oprema i transportna sredstva i pivo te papir i proizvodi od drva. Turizam je također važna gospodarska djelatnost.

8. Švedska

Švedsko gospodarstvo bazira se na vanjskoj trgovini, a glavne grane izvoza su automobilska industrija, industrija elektroničke i komunikacijske opreme, drvna industrija te metalurška industrija. Baza gospodarstva su privatne tvrtke i kompanije, dok je udio tvrtki u javnom, odnosno državnom vlasništvu zanemariv.

9. Singapur 

Multikulturalna metropola Azije, Singapur, jedna je od najmanjih, ali i najrazvijenijih država svijeta. Bogatstvo ovog "Azijskog tigra" temelji na trgovini, industriji elektronike te financijskom sektoru, a značajan izvor prihoda je i turizam.

10. SAD

Jedna od najutjecajnijih i najmoćnijih zemalja svijeta zahvaljujući svojoj velikoj površini, brojnosti stanovništva te golemim prirodnim resursima uspijeva biti u samom svjetskom vrhu u gotovo svim industrijskim granama. SAD je vodeća zemlja svijeta kad je riječ o znanstvenim istraživanjima (svemir, vojna tehnologija, informatika, telekomunikacije, robotika, zrakoplovi, biotehnika, medicina...), a Silicijska dolina je područje s najvišom koncentracijom visokotehnoloških tvrtki u svijetu. Važna grana američkog gospodarstva je i financijski sektor.

Hrvatski BDP već 6. godinu u minusu



Dok je generator uspjeha većine vodećih svjetskih gospodarstava snažna industrija, u Hrvatskoj je ona odavno na koljenima, a bolja vremena nikako da stignu. Čak se ni u razvoj turizma, glavne hrvatske uzdanice, ne ulaže dovoljno, ili bar ne na način na koji bi se trebalo - Hrvatska jednostavno čeka da joj se turizam dogodi pa svaka kiša može značiti turistički fijasko, kakav se upravo ove sezone događa Lijepoj našoj.

Svjetska banka nedavno je ustvrdila kako je Hrvatska fenomen jer ćemo, najvjerojatnije, i šestu godinu zaredom biti u recesiji! U ovoj godini Svjetska banka Hrvatskoj predviđa novi gospodarski pad, od oko 0,5 posto. Ne vide se nikakve naznake skorog oporavka gospodarstva.


"Hrvatska, članica Europske unije, zapela je u recesiji jer nema čelnika koji mogu provesti nužne reforme te se favorizira javni sektor na štetu privatnog poduzetništva", poručio je prije 10-ak dana Hongjoo Hahm, voditelj Ureda Svjetske banke za Hrvatsku te tako udijelio još jednu pljusku nesposobnoj hrvatskoj Vladi.

Nade da će ulazak Hrvatske u EU oživjeti posrnulo hrvatsko gospodarstvo ostale su samo nade, a Hrvatskoj, koja je od 2008. godine zabilježila ukupni pad BDP-a od gotovo 13 posto, ne stižu bolji dani. "Hrvatska će vjerojatno ući u šestu godinu recesije zaredom, što je prilično neobičan fenomen. Strukturni problemi, koje hrvatske vlade redom ne rješavaju, sprječavaju rast ekonomije", ocijenio je Hahm.

"Ono što nedostaje je vodstvo u gospodarskim reformama, jasna vizija u kojem smjeru gospodarstvo želi ići. Gospodarstvo treba nekoga tko će učinkovito koordinirati fiskalni okvir sa strukturnim reformama i tako otvoriti prostor za rast predvođen privatnim sektorom", rekao je Hahm, koji nije propustio ni osvrnuti se na posve promašenu poreznu politiku nesposobne Vlade koja silnim nametima guši poduzetništvo: "Mala i srednja poduzeća su preopterećena porezima".

Hrvatska jedina od novih zemalja članica EU s padom BDP-a i u 2014.

Svjetska banka u svom je najnovijem izvješću upozorila kako je Hrvatska jedina od novih članica Europske unije koja će u 2014. imati pad BDP-a. U izvješću Svjetske banke procjenjuje se da će se gospodarski rast u zemljama Srednje i istočne Europe (EU11) udvostručiti u 2011. godini, te nastaviti jačati 2015. Iznimka je jedino Hrvatska, za koju se u 2014. očekuje pad BDP-a od 0,5 posto, dok se sljedeće godine očekuje blagi rast od 1,2 posto. Prosječni rast ove godine u promatranih jedanaest zemalja trebao bi biti 2,6 posto, dok će 2015. on iznositi 3 posto.

Pročitajte više