Sedam civila poginulo, a šest ranjeno na istoku Ukrajine

Foto: Hina

DANAS je započeo intenzivni artiljerijski duel u ukrajinskom gradu Mariupolju, stanovnici razmjenu vatre opisuju kao najžešću u posljednja tri mjeseca, javlja RFE.

Borbe se odvijaju između vladinih snaga na istočnoj strani grada i artiljerije smještene na teritoriju pod kontrolom proruskih separatista.

Izvješća govore o uništenim kućama u selu Sartana smještenom na oko 20 kilometara istočno od Mariupolja i oštećenom skladištu za naftu.

Regionalna policija kaže da je u granatiranju sela ubijeno dvoje civila, dok separatisti tvrde da je najmanje troje ljudi poginulo od ukrajinske artiljerijske paljbe po gradu Horlivka, vrućoj točki u Donečkoj oblast. AFP javlja da je u posljednja 24 sata poginulo sedam, a ranjeno najmanje šest civila.

"U jednoj ulici je bilo pet kuća koje su jako oštećene krhotinama granata. Jedna je kuća imala dobro uređen vrt s vinovom lozom i sadnicama povrća. Ona je uništena granatiranjem i ja sam vidio ogromnu lokvu krvi," izjavio je fotograf Mykola Ryabchenko za Reuters.

U reakciji na izvješća, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov danas je rekao kako posljednji događaji sugeriraju da je Kijev spreman na obnovu velikih sukoba.

Na sve češće i žešće narušavanje primirja jučer je upozorio i njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier, rekavši za Bild am Sonntag da je situacija na istoku Ukrajine "eksplozivna" i da su potrebni hitni razgovori kako bi se spriječila nova "spirala vojne eskalacije".

Mariupolj je smješten na strateškoj obalnoj ruti koja povezuju Rusiju i dijelove Ukrajine pod kontrolom separatista s Krimom koji je Moskva anketirala u ožujku 2014., piše RFE.

Pročitajte više