Šef Europske komisije u sefu čuva tajni plan o izlasku Grčke iz eurozone

Foto: FAH

U SEFU na 13. katu zgrade Europske komisije u Briselu, samo par metara od od ureda predsjednika Komisije Jeana-Claudea Junckera, čuva se dokument koji sadrži razrađene scenarije zbivanja u slučaju izlaska Grčke iz eurozone, objavio je atenski dnevni list Kathimerini.

200 problema

U opsežnom izvještaju koji je sastavljen u strogoj tajnosti, a na kojem je radilo 15 dužnosnika Europske komisije, detaljno se analizira oko 200 problema koji bi mogli proizaći iz Grexita. Dokument je sastavljen krajem lipnja ove godine, a dužnosnici Komisije koji su na njemu radili su svi kroz godine na neki način bili uključeni u pregovore s Grcima oko bailout programa.


Jedna od tema kojima se izvještaj bavi je pitanje bi li Grčka u slučaju izlaska iz eurozone morala napustiti i Europsku uniju pa tako i šengensku zonu. Aleksis Cipras, premijer Grčke, svjestan je ovog izvještaja. Šef Komisije Juncker detaljno ga je uputio u zaključke izvještaja na sastanku održanom 3. srpnja.

"Plan B nam više ne treba, može ostati u sefu"

"Europska komisija morala se pripremiti za sve mogućnosti", kaže neimenovani europski diplomat u razgovoru za Politico, te podsjeća kako je Juncker novinarima već ranije kazao da se vrše pripreme koje u obzir uzimaju i mogućnost Grexita. No, isti izvor podsjeća i da je prva solucija uvijek bila pokušati pronaći rješenje da se takav scenarij izbjegne.

"Nakon što je dogovor postignut, već je pokrenut scenarij kojeg smo priželjkivali, plan A. To znači da nam plan B više ne treba, može ostati u sefu u kojem se navodno nalazi prema novinskim izvještajima", tvrdi sugovornik Politica.

Pročitajte više