Šeik iz Al-Azhara: Vjerski ekstremizam može zaustaviti samo reforma školskog programa

Foto: FAH

ŠEIK iz Al-Alzhara, jedne od najuglednijih institucija sunitskog islama, pozvao je danas muslimanske zemlje da reformiraju svoje školske programe kako bi obuzdali vjerski ekstremizam, izvješćuje AFP.

Vjerski ekstremizam je, između ostalog, rezultat "povijesnog akumuliranja neumjerenih sklonosti u našoj baštini, nastalih krivim tumačenjem Kurana i Suna", kazao je šeik Ahmed al-Tajeb na otvaranju seminara o "islamu i protuterorističkoj borbi" u Meki, Saudijskoj Arabiji.

"Sve dok u našim školama i sveučilištima ne ovladamo tom sklonošću da muslimane optužujemo za nevjerništvo, neće biti nade za muslimanski narod da se stanje popravi i pronađe jedinstvo", dodao je al-Tajeb.

Osudio je "terorističke skupine koje su se opredijelile za divljačke i barbarske taktike", posebice aludirajući na Islamsku državu koja hara Irakom, Sirijom i Libijom. Također je ponovno taj ekstremizam povezao sa "urotom novog svjetskog kolonijalizma, saveznika cionizma" čiji protagonisti iskorištavaju "međuvjerske napetosti" koje potresaju muslimanski svijet.

Saudijski kralj Salman osudio je ekstremističke ideologije koje "predstavljaju prijetnju našoj islamskoj naciji i cijelom svijetu".

Pročitajte više