Seljaci prekinuli prosvjede, Ministarstvo tuže Ustavnom sudu: "Poticaje su isplatili korporacijama poput Agrokora!"

Foto: Emica Elveđi/Cropix

NAKON dva tjedna uzaludnih blokada cesta u borbi za prava poljoprivrednika ovisnih o državnim poticajima i otkupnoj cijeni pšenice, seljaci su uklonili mehanizaciju s asfalta i krenuli u pravnu bitku, a premijer je izignorirao njihov posljednji, jučer urudžbirani, ultimatum.

Prošla su 24 sata što su ih seljaci dali premijeru da ih konačno primi i odgovori hoće li država za 30 lipa povećati otkupnu cijenu pšenice i isplatiti im preostale poticaje. No, umjesto prijema u Banskim dvorima, predstavnici seljaka upriličili su sastanak u Novoj Gradišci i odlučili prekinuti prosvjede na cestama i pravdu tražiti na sudu.

"Podnosimo tužbu Ustavnom sudu protiv Ministarstva poljoprivrede. Tražimo službenu objavu financijske omotnice za poticaje po zakonu u maksimalnom iznosu od Ministarstva poljoprivrede", izvijestio je nakon sastanka Tomislav Pokrovac, prozivajući ministra Jakovinu da se ogriješio o zakon, zakidajući u potporama seljake i isplaćujući ih velikim korporacijama: "Tu vam je Agrokor, Žito, puno njih ima. To su velike tvrtke koje imaju sve, od proizvodnje do otkupa i prerađivačke industrije".

Da omogući uvid javnosti kome su se i u kojem iznosu davali poljoprivredni poticaji, priopćenjem je od vladajućih zatražila i domaća ispostava Transparency Internationala: "TIH smatra kako je jedino potpunom transparentnošću i javnom objavom svih novčanih tokova poljoprivrednih poticaja moguće povratiti povjerenje između svih sudionika ovog pitanja, ne samo Vlade i seljaka, čime bi se otklonile nedoumice oko toga tko je, kada, od koga i u kojem iznosu dobio poljoprivredne poticaje za proizvodnju".

Milanović: Naravno da ne mogu i neće biti svi uvijek jednako uspješni


Puna dva tjedna blokada premijer Milanović odbijao je stati pred seljake i odgovoriti im na zahtjeve, a to nije učinio ni jučer po povratku s godišnjeg odmora kada su mu njihovi predstavnici došli pod prozore, nego im se obratio sa sigurne udaljenosti HTV-ovog studija u kojem je žalio seljake i ponavljao da novca u državnoj blagajni ima koliko ima: "Određenu razinu rizika moraš preuzeti sam. Država je tu da pomogne i ubuduće će ti poticaji biti prilično izdašni i bit će ih sve više i više, znamo kolika je godišnja omotnica i da je do 2022. godine taj iznos 370, skoro 400 milijuna eura godišnje. Ali naravno da ne mogu i neće biti svi uvijek jednako uspješni".

Seljaci su razočarani. Očekivali su da će im premijer na zahtjeve odgovoriti barem jednom službenom rečenicom. "To vam sve govori koliko oni nas, ne samo seljake, koliko oni na taj način remete demokraciju, zakone i sve", rekao je predstavnik seljaka Virovitičko-podravske županije Zvonko Pipić.

S katastrofalnim stanjem u hrvatskoj poljoprivredi spremaju se stoga upoznati i Europski parlament, a kako bi podnesak dobio na težini, prikupiti dovoljan broj potpisa podrške. Nadu polažu u Europsku uniju, predsjednika Josipovića s kojim se sastaju u petak, a vjeruju i da bi pravna bitka mogla uroditi plodom. Bitku na cesti za prava poljoprivrednika ovisnih o državnim poticajima i otkupnoj cijeni pšenice ovog su ljeta izgubili. Traktori će mirovati barem do jesenske sjetve.

Pročitajte više