Separatisti napreduju: Ukrajina od SAD-a očekuje oružje za obranu

Foto: FAH

UKRAJINSKE vlasti nadaju se da će konačno dobiti oružje od Sjedinjenih Država koje razmatraju tu mogućnost, a ono bi im omogućilo da se suprotstave napredovanju proruskih separatista na istoku Ukrajine gdje je u sukobima u posljednja 24 sata ubijena 21 osoba.

Prozapadne vlasti u Kijevu u utorak su najavile mjere čiji je cilj znatno ograničiti pristup Ukrajini ruskih državljana, koji od 1. ožujka neće moći koristiti svoje unutarnje putovnice, ekvivalent osobnoj iskaznici u Rusiji, da bi onamo mogli putovati.

Kada je posrijedi isporuka vojne opreme, "Ukrajina stalno pregovara sa svojim partnerima" nadajući se nekom odgovoru do kraja tjedna, a nakon niza sastanaka s američkim čelnicima, rekao je za AFP visoko pozicionirani ukrajinski diplomatski izvor koji je želio ostati anoniman.

"Nadamo se da ćemo pojedinosti dobiti nakon posjeta Kijevu krajem tjedna Johna Kerryja", a potom i sastanka predsjednika Petra Porošenka i američkoga potpredsjednika Joea Bidena na marginama Međunarodne konferencije o sigurnosti koja će se održati u Muenchenu.

Razgovarat će se isključivo o oružju za obranu, rekao je isti izvor.

Pročitajte više